ZABRINJAVAJUĆE BROJKE: Ako mislite da korona nije opasnija od gripa, ovi podaci bi vas mogli razuvjeriti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

ZABRINJAVAJUĆE BROJKE: Ako mislite da korona nije opasnija od gripa, ovi podaci bi vas mogli razuvjeriti

Ukoliko i dalje mislite da korona virus nije opasniji od običnog sezonskog gripa, najnoviji podaci će vas u to razuveriti.

Koliko je ozbiljan i opasan korona virus najbolje govore brojke.

Prema onima iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u svijetu, u jednoj sezoni “običnog” gripa, od te sezonske bolesti umre oko 650 hiljada ljudi, a mi smo s koronom već na više od 932.000 i kraj se još ne nazire.

Ako se brojke iz dana u dan budu povećavale kao što se povećavaju posljednjih dana (dnevno više od 340 hiljada novooboljelih), do kraja godine u svijetu bi od korona virusa moglo biti zaraženo više od 66 miliona ljudi, a broj umrlih, ako bi smrtnost bila kao i do sada, oko 3.2 odsto, mogao bi da premaši 2.1 milion ljudi, piše Blic.

Da korona virus ne usporava, najbolje govore sljedeće brojke.

Krajem jula, od 29. do 31. jula, dnevno je u svijetu obolijevalo između 297 hiljada do 328 hiljada ljudi, a smrtnost je ta tri dana bila između 6749 (2,25 odsto) do 8.387 ljudi (2,55 odsto).

Dnevno se u svijetu evidentira više od 340.000 novooboljelih

U odnosu na brojke od kraja jula, vidljivo je da je 12. septembra (subota) broj dnevno novooboljelih veći (više od 342.000), ali broj umrlih (6.034) pada, što je nešto više od 1,76 odsto, od 342 hiljade novooboljelih.

Međutim, ovaj manji postotak umrlih od subote, u odnosu na postotak ukupno umrlih od početka pandemije (3,2 odsto), možda i zavarava, jer je bilo ljeto i simptomi kod obolelih bili su blaži, odnosno više je obolijevalo mlađe stanovništvo pa i nije bilo toliko puno smrtnih slučajeva.

Šta će biti dolaskom hladnijih dana, boravkom u zatvorenim prostorima i hoće li ukupan postotak umrlih ostati 3,2 odsto, ostaje da se vidi. Možda bude padao ili rastao, a to uveliko zavisi i o nama samima, hoćemo li se ponašati odgovorno ili nećemo. Naravno, svi žele da vjeruju da se brojka od 66 miliona oboljelih (do kraja godine) i više od 2,1 miliona umrlih neće obistiniti, odnosno da će virus nestati (malo vjerovatno), oslabiti (malo verovatno) ili biti pobjeđen vakcinom (vjerovatnije).

A što se tiče poređenja sa običnim gripom, korona virus, za razliku od njega, kako smo vidjeli može da ima i opasne dugotrajne posljedice.

Foto: Shutterstock
Autor: Srpskainfo

Danas objavljeno

Pod strašnim pritiskom, preti novo zaključavanje: “Hitno uvesti plan B”

M.

Jako nevrijeme u Evropi, broje se žrtve

M.

Ukinut zatvorski pritvor za dvoje optuženih iz grupe Belivuk

M.

Ostavite komentar