Zabranjuju se posjete bolnicama, redukuju javna okupljanja - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zabranjuju se posjete bolnicama, redukuju javna okupljanja

Na području Federacije BiH nije registrovan nijedan potvrđen slučaj bolesti uzrokovane virusom korona, a nadležne zdravstvene službe prate situaciju i sprovode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora, saopšteno je iz federalnog Ministarstva zdravlja.

Krizni štab ovog ministarstva uputio je novu naredbu kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravlja u kojima je naložena zabrana posjeta u bolnicama, kao i u ustanovama socijalne zaštite na području kantona koje zbrinjavaju djecu, mlade i stara lica.

Preporučeno je da se ne održavaju javni skupovi na području FBiH i kantona, što podrazumijeva svako organizovano okupljanje građana koje se održava na za to prikladnom prostoru i u skladu propisima o javnom okupljanju.

Licima starije životne dobi preporučuje se da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza, te da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice, ukoliko im nije preko potrebna zdravstvena zaštita, već da ljekara prvo kontaktiraju telefonom, ukoliko im je potreban recept ili ljekarski savjet.

Kantonalnim kriznim štabovima naloženo je da se u zdravstvenim ustanovama na području kantona obustave redovni specijalističko-konsultativni pregledi, a da neophodni pregledi budu obavljani po procjeni specijaliste.

U saopštenju je pojašnjeno da se navedene preporuke izdaju s ciljem zaštite zdravlja najranjivije populacije u zajednici – lica starije životne dobi i ona sa hroničnim oboljenjima.

  • Krizni štab federalnog Ministarstva zdravlja poziva sve građane FBiH na maksimalnu odgovornost prema svom i zdravlju drugih, te da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje izdaju nadležne zdravstvene instiitucije i ustanove – navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva ponavljaju da je najefikasniji način da se građani zaštite od zaraze virusom korona – često i temeljno pranje ruku sapunom i vodom /najmanje 20 sekundi/ ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola.

  • Potrebno je držati distancu od drugih ljudi na najmanje metar, posebno od onih koji kašlju i kišu ili imaju povišenu tjelesnu temperaturu, te izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta rukama. Prilikom kašljanja ili kihanja treba prekriti usta i nos unutrašnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom, koju nakon upotrebe treba odmah baciti u kantu za otpatke, te oprati ruke – preporučili su iz federalnog Ministarstva zdravlja.

U saopštenju je navedeno da ukoliko lice ima povišenu temperaturu, kašlje i otežano diše, a u posljednjih 14 dana je boravilo u Kini, Italiji, Јužnoj Koreji ili Iranu, ili bilo u bliskom kontaktu sa bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, treba da se telefonom obrate kantonalnom Zavodu za javno zdralje radi daljih instrukcija.

  • S obzirom da se situacija svakodnevno mijenja, u skladu sa njenim razvojem biće mijenjane mjere i preporuke – poručili su iz iz federalnog Ministarstva zdravlja.

Danas objavljeno

Šta piše u deklaraciji usvojenoj na istorijskom samitu u Tirani

Vanja A

Požar na ruskom aerodromu Moskva označila kao teroristički napad (VIDEO)

Vanja A

Turska bijesna i prijeti: Ako nastavite…

Vanja A

Ostavite komentar