11. Augusta 2022.

“Zabranjen ulazak Rusima”

Big Portal

“Za nedelju dana biće primenjene sankcije za šengenske vize koje Estonija izdaje građanima Rusije.”

“Sankcija znači da će vize ostati na snazi, ali će nosioci viza snositi sankcije prilikom ulaska u Estoniju, odnosno biće im zabranjen ulazak“, rekao je Rejnsalu na konferenciji za novinare. Naveo je da će od sankcija biti izuzeti zaposleni u diplomatskim misijama u Estoniji i članovi njihovih porodica, osobe koje se bave međunarodnim teretnim i putničkim prevozom i oni koji imaju pravo na slobodno kretanje po zakonu EU, prenosi agencija RIA novosti.

Od sankcija će biti izuzete i osobe čiji je ulazak u Estoniju neophodan iz humanitarnih razloga, bliski srodnici estonskih državljana i oni koji imaju dozvolu stalnog boravka u Estoniji. Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je u utorak da je neophodno obustaviti izdavanje turističkih viza ruskim građanima i nazvala posetu Evropi “privilegijom, a ne ljudskim pravom“.

Nakon početka rata u Ukrajini pojedine evropske zemlje predložile su da se Rusima ograniči izdavanje šengenskih viza. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je pre dva dana zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana. Zelenski je u intervjuu za Vašington post ocenio da su najvažnije sankcije zatvaranje granica jer “Rusi oduzimaju tuđu zemlju”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare