"Zabraniti ili da se ograniči rad nedjeljom u RS" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Zabraniti ili da se ograniči rad nedjeljom u RS”

Predstavnici Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske i zvanično su uputili inicijativu Savezu opština i gradova Republike Srpske da se rad nedjeljom u trgovinama zabrani ili ograniči.

Kako kažu u Sindikatu trgovine RS, predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić obećao je da će o ovoj inicijativi već početkom narednog mjeseca biti razmatrano na sjednici Predsjedništva Saveza opština i gradova RS.

– U Republici Srpskoj u oblasti trgovine zaposleno je 47.000 radnika i u oblasti usluga 13.000 radnika, što ukupno čini oko 22 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Po statističkim podacima, prosječna neto plata u trgovini u septembru je iznosila 711 KM, što je 37,5 odsto potrošačke korpe. Međutim, oko 50 odsto radnika u trgovini prima platu 450 KM na koju je dodat minuli rad i prevoz, pa se te plate kreću od 500 do 550 KM – ističu u Sindikatu.

Uslovi rada u trgovini su, navode oni, teški i fizički i psihički. Radi se dosta prekovremeno bez naknade.

– Od radnika se traži mnogo veći učinak od mogućeg i tako svaki dan. Rad u smjenama, noćni rad, neobezbijeđeni objekti, bez video i fizičkog nadzora. Ukidanje rada nedjeljom i nerad trgovina u dane republičkih i vjerskih praznika ne može uticati na pad prometa i ukidanje radnih mjesta kako to govore poslodavci.

Sve što nam treba, umjesto u 7, možemo kupiti u 6 radnih dana. Statistika je pokazala da je najveći promet u prodavnicama petkom, a da se nedjeljom ostvaruje tek oko 50 odsto prosječnog dnevnog prometa – argumenti su Sindikata.

Ovakva inicijativa provodi se i u zemljama u okruženju, a posljednji primjer je, kako podsjećaju, Crna Gora, koja je zabranila rad trgovina nedjeljom. S obzirom da gradonačelnici i načelnici gradova i opština donose odluke o radnom vremenu objekata u dane praznika i nedjeljom, sindikat se obratio Savezu opština i gradova RS sa inicijativom:

da se rad nedjeljom u trgovinama zabrani ili u prvoj fazi ograniči;

da se rad u dane republičkih i drugih praznika utvrđenih Zakonom o praznicima strogo zabrani, ispoštuje zakon i da se ne izdaju dozvole za rad kako ko poželi

(uvažavajući životno važne potrebe građana, to može biti jedan Dom zdravlja, jedna apoteka i slične neophodne institucije);

da se u svim jedinicama lokalne samouprave kontroliše rad u navedene dane i da se svi nepoštovaoci “žestoko” sankcionišu.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Banjaluka: Nasmrt izboden mladić, poznat identitet

Vanja A

Snažan zemljotres ponovo uzdrmao Stolac

Vanja A

Drama u centru Sarajeva: Pucali na autobus, putnici prestravljeni pobjegli

Vanja A

Ostavite komentar