Zabranili im pristup: "Krše ljudska prava i pozivaju na nasilje" - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Zabranili im pristup: “Krše ljudska prava i pozivaju na nasilje”

Kompanija Facebook je danas saopštila da je zabranila mjanmarskoj vojsci korišćenje svojih platformi, jer se u ovoj zemlji već nedeljama nastavljaju masovne demonstracije protiv vojnog puča kojim je smenjena civilna vlast.

“Događaji nakon puča 1. februara, kao i nasilje u kojima je bilo i žrtava, razlog su za ovakvu odluku, a rizik da se vojsci Mjanmara dozvoli dalji pristup Facebook i Instagram platformama smatramo prevelikim”, saopštio je Facebook na svom blogu, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi i da je odluka o zabrani pristupa vojsci posledica izuzetno teških kršenja ljudskih prava i jasnog rizika od novog nasilja koje sprovode vojne vlasti u Mjanmaru, kao i zbog njihovog višestrukog kršenja pravila Facebooka.

Rojters navodi da se zabarana američke kompanije odnosi i na sve privredne subjekte povezane sa vojskom koji se oglašavaju na njenim platformama, kao i da mjanmarske vlasti nisu bile dostupne za komentar vezano za ovu odluku.

Facebook je već 2018. godine uveo zabranu komandantu vojske Min Aung Hlaingu i za još 19 drugih viših oficira i organizacija i uklonio je stotine stranica i naloga koje su vodili pripadnici vojske zbog kršenja pravila na platformama, podseća agencija.

Uoči izbora u novembru, kompanija je saopštila da je blokirala mrežu od 70 lažnih naloga i stranica u Mjanmaru preko kojih su pripadnici vojske širili propagandu u svoju korist i kritike protiv državne savenice Aung San Su Ći i njene stranke.

Vojska Mjanmara koja je preuzela vlast ovog meseca u zemlji pritvorila je Aung San Su Ći kao i veći deo rukovodstva njene stranke, a najmanje troje demonstranata i jedan policajac ubijeni su u nasilju na protestnim skupovima koju su potom usledili u zemlji, navodi Rojters.

Danas objavljeno

G.Skill najavljuje Ripjaws S5 seriju DDR5 memorija

Vanja A

Gigabyte Z690 AERO D kombinuje funkcionalnost sa vrhunskom estetikom

Vanja A

NVIDIA je odabrala AMD Ryzen Threadripper PRO za novu generaciju GeForce NOW servisa

Vanja A

Ostavite komentar