Zabrane za putovanja unutar Unije otišle predaleko - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zabrane za putovanja unutar Unije otišle predaleko

Evropska komisija će ponovo podsetiti države članice EU da ne zatvaraju granice unutar Unije, izjavio je danas evropski komesar za pravdu Didier Reynders, javlja Anadolu Agency (AA).

“Komisija želi da podseti zemlje članice EU na neophodnost koordinisanog pristupa svim merama preduzetim u cilju slobode kretanja ljudi i dobara”, objasnio je on u video-poruci objavljenoj na društvenim mrežama pred virtuelni sastanak ministara EU.

Zamoljeno šest zemalja

Očekuje se da ministri raspravljaju o odgovoru EU na borbu protiv koronavirusa, uključujući i zatvaranje granica, ali i vakcinaciju, a u cilju pripreme za virtuelni samit čelnika EU zakazanog za četvrtak.

Izvršno telo EU uputilo je pismo u kome je šest zemalja EU zamoljeno da se vrate na usaglašene preporuke u vezi sa putovanjima, dodao je Reynders.

Nemačka, Belgija, Švedska, Finska, Danska i Mađarska su dobile pisma, rekao je portparol EK Christian Wigand.

“Restriktivne mere su otišle predaleko. Možda bi bilo prihvatljivo da se putovanja ne preporučuju, ali ne i da se ona zabranjuju iz jedne zemlje članice u drugu”, naveo je Reynders.

Nemačka je 14. februara zatvorila granice za Češku i region Tyrol u Austriji, kako bi sprečila širenje novih varijanti virusa, a dozvoljen je samo povratak državljana Nemačke i neophodnih radnika.

Takva odluka izazvala je negodovanje prekograničnih radnika koji su time onemogućeni da se vrate kući svakog dana.

Sertifikati o vakcinaciji

“Veoma je važno da zajednički radimo na digitalnom sertifikatu. Videćemo narednih meseci postoji li način da ti sertifikati olakšaju putovanja”, rekao je Reynders.

Međutim, kazao je i da Evropska komisija ne želi da serfitikati o vakcinaciji budu obavezni za putovanja, te da treba ostaviti mogućnost testiranja i karantina za one koji nisu, ili ne žele da prime vakcine protiv koronavirusa.

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis u januaru je predložio sertifikat o vakcinaciji unutar EU, kao pokušaj da spasi predstojeću turističku sezonu.

(Anadolija)

Danas objavljeno

Nemiri u Parizu tokom predizbornog mitinga

M.

Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

M.

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Ostavite komentar