23. Februara 2021.

Zabrane za putovanja unutar Unije otišle predaleko

Big Portal

“Komisija želi da podseti zemlje članice EU na neophodnost koordinisanog pristupa svim merama preduzetim u cilju slobode kretanja ljudi i dobara”, objasnio je on u video-poruci objavljenoj na društvenim mrežama pred virtuelni sastanak ministara EU.

Zamoljeno šest zemalja

Očekuje se da ministri raspravljaju o odgovoru EU na borbu protiv koronavirusa, uključujući i zatvaranje granica, ali i vakcinaciju, a u cilju pripreme za virtuelni samit čelnika EU zakazanog za četvrtak.

Izvršno telo EU uputilo je pismo u kome je šest zemalja EU zamoljeno da se vrate na usaglašene preporuke u vezi sa putovanjima, dodao je Reynders.

Nemačka, Belgija, Švedska, Finska, Danska i Mađarska su dobile pisma, rekao je portparol EK Christian Wigand.

“Restriktivne mere su otišle predaleko. Možda bi bilo prihvatljivo da se putovanja ne preporučuju, ali ne i da se ona zabranjuju iz jedne zemlje članice u drugu”, naveo je Reynders.

Nemačka je 14. februara zatvorila granice za Češku i region Tyrol u Austriji, kako bi sprečila širenje novih varijanti virusa, a dozvoljen je samo povratak državljana Nemačke i neophodnih radnika.

Takva odluka izazvala je negodovanje prekograničnih radnika koji su time onemogućeni da se vrate kući svakog dana.

Sertifikati o vakcinaciji

“Veoma je važno da zajednički radimo na digitalnom sertifikatu. Videćemo narednih meseci postoji li način da ti sertifikati olakšaju putovanja”, rekao je Reynders.

Međutim, kazao je i da Evropska komisija ne želi da serfitikati o vakcinaciji budu obavezni za putovanja, te da treba ostaviti mogućnost testiranja i karantina za one koji nisu, ili ne žele da prime vakcine protiv koronavirusa.

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis u januaru je predložio sertifikat o vakcinaciji unutar EU, kao pokušaj da spasi predstojeću turističku sezonu.

(Anadolija)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare