29. Juna 2022.

Zabrana u Los Anđelesu

Big Portal

Drugi najveći grad u Americi, Los Anđeles, mogao bi do kraja ove godine da uvede zabranu na izdavanje dozvola za izgradnju benzinskih stanica, kako su najavili lokalni zvaničnici na nedavno održanom događaju. A sve u cilju zaštite zdravlja, bezbednosti, novca i klime.

Član gradskog veća, Pol Korec, planira da zabrani nove pumpe u centru američke filmske industrije gde su automobili veoma popularno prevozno sredstvo.

“Naš veliki i uticajan grad, koji se razvijao oko automobila, savršeno je mesto da se pronađe način za kretanje bez benzinaca”, izjavio je gradski većnik Korec tim povodom. “Okončavamo bušenje nafte u Los Anđelesu. Idemo ka tome da sva novogradnja bude električna. I gradimo saobraćaj bez fosilnih goriva”

Ovakav poduhvat u Americi, zemlji koja svoju ekonomiju temelji na eksploataciji nafte, gasa i uglja, pre samo desetak godina je bio nezamisliv. A od kraja prošle godine – zabrana izgradnje benzinskih pumpi – na tragu je da postane pozitivan trend koji se širi i van granica ove zemlje, na susednu Kanadu.

Prvi grad na svetu koji je stavio tačku na proširenje postojeće mreže pumpi bio je Petaluma iz američke savezne države Kalifornija koji je zabranu uveo u martu prošle godine u skladu sa svojom Rezolucijom o vanrednom stanju klime. Od tada do danas najmanje četiri grada je krenulo njegovim stopama, a još najmanje šest, uključujući i Los Anđeles, trenutno radi na kreiranju adekvatnih propisa.

“Nismo iznenađeni da nas toliko gradova prati u zabrani razvoja nove benzinskih stanica. Imamo obavezu da zabranimo širenje fosilnih goriva, nove benzinske stanice zarobljavaju zajednice u mnogim vrstama rizika. Ovo je jedan od mnogobrojnih koraka koje preduzima Petaluma”, kazala je većnica ovog gradića Dilinda Fišer.

Manje oslanjanje na prljave energente, kao jedan od osnovnih ciljeva ove zabrane, rezultuje manjim zagađenjem vazduha, vode i zemljišta, kao i manjim doprinosom globalnom zagrevanju.

Dodatno, elektrifikacija saobraćaja uzima maha, pogotovo u bogatim zemljama poput Amerike; na putevima je sve više vozila na električni pogon i gradi se neophodna punjačka infrastruktura. Ovo znači da će benzinske stanice u budućnosti eventualno postati prevaziđene – studija ukazuje da bi do 80% moglo bi da postane neprofitabilno do 2035. godine.

S obzirom na to da se zabrana odnosi samo na izgradnju novih pumpi, Amerikanci će i dalje imati i te kako mnogo mesta na kojima će moći da da natankaju gorivo u svoje četvorotočkaše. Procenjuje se da Amerika ima dva puta više benzinskih stanica po glavi stanovnika u odnosu na Evropsku uniju – na oko 2500 ljudi i oko 2000 automobila u ovoj zemlji dolazi po jedna pumpa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare