Zabrana izvoza trupaca iz BiH još na čekanju, tek formirana radna grupa - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zabrana izvoza trupaca iz BiH još na čekanju, tek formirana radna grupa

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH formiralo je radnu grupu koja treba da sagleda mogućnosti zabrane izvoza šumskih drvnih sortimenata, tačnije trupaca, iz BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH formiralo je radnu grupu koja treba da sagleda mogućnosti zabrane izvoza šumskih drvnih sortimenata, tačnije trupaca, iz BiH.

“Ta radna grupa formirana je prije nekoliko dana i baviće se pitanjem zabrane izvoza trupaca. Inicijativu su podnijele vlade Republike Srpske i Federacije BiH i sada se pokušava naći način da se taj izvoz ograniči u skladu sa sporazumima, a tu su i CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, rekao je za “Nezavisne” Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Inače, priča o zabrani izvoza trupaca iz BiH, tačnije, o uvođenju taksi koje bi destimulisale izvoz, otpočela je još 2017. godine, kada su entitetske vlade na zajedničkoj sjednici dogovorile da otpočnu proceduru i pokrenu inicijativu da se u cilju zaštite domaćih drvoprerađivača izvoz trupaca ograniči. Poslije toga, entitetskim vladama trebalo je više od pola godina da upute inicijativu prema Savjetu ministara BiH, u kojem godinu dana nisu preduzimali ništa u vezi s tim pitanjem, tako da ni dan-danas nije jasno kada će i da li će doći do zabrane izvoza trupaca iz BiH.

“Odugovlačilo se u samom startu i niko to nije uzeo kao inicijativu. Tek prije neki dan formirana je radna grupa i tu je izgubljeno nekoliko mjeseci, bez potrebe smo izgubili vrijeme, a sada, ako se počelo raditi na tome, nadam se da će se i završiti”, rekao je Zubić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su nam da je Vlada RS 21. juna prošle godine usvojila zaključak kojim traži od Savjeta ministara BiH da se na period od dvije godine zabrani izvoz šumskih sortimenata te da su već 4. jula taj zaključak uputili Savjetu ministara BiH.

U tom zaključku se navodi da “Vlada RS traži od Savjeta ministara da se u cilju razvoja domaće drvoprerađivačke industrije, na period od dvije godine uvede taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta i to za hrast 120 KM po toni ili metru kubnom i bukve 60 KM po toni ili metru kubnom.”

Pored toga, Vlada Srpske zatražila je i od Savjeta ministara da se u cilju zaštite potrošača koji koriste ogrevno drvo na period od dvije godine uvede taksa na izvoz cijepanog ogrevnog drveta u iznosu od 25 KM po toni, odnosno 18 KM po metru kubnom.

U inicijativi upućenoj Savjetu ministara BiH navedeno je da bi se prihodi od taksi putem UIO BiH uplaćivali na budžete entiteta i Brčko distrikta i to na posebne namjenske ESCROW račune, te da bi se tim sredstvima finansirali deminiranje šuma i izgradnja šumskih puteva.

Juče smo u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokušali dobiti odgovor na pitanje zbog čega se toliko čekalo na formiranje radne grupe, ali ga do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nismo uspjeli dobiti.
Uskoro smjene u šumskim gazdinstvima

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da su Vlada i resorno ministarstvo opredijeljeni da se razračunaju sa svim negativnim pojavama u “Šumama Srpske” i da su uskoro moguće smjene kadrova u nekoliko šumskih gazdinstava u kojima postoje najveći problemi.

Pašalić je rekao da će Ministarstvo, ako bude indicija za bilo kakve kriminalne radnje u tom smislu, podnositi i krivične prijave.

“A onda ćemo se rješavati takvih kadrova. To moramo, jer postoji loša percepcija javnosti o ‘Šumama’ da su tamo kriminalci i da ništa ne funkcioniše. To nije tačno i želimo ‘Šume’ dovesti u red, prepoznati i riješiti probleme”, rekao je Pašalić.

On je naveo da su već pokrenute kontrole šumskih gazdinstava i transporta trupaca na putevima.

“Imamo oduzetih oko 500 metara kubnih tih drvnih sortimenata i nastavićemo kontrole”, rekao je Pašalić.

Nezavisne

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar