Zaboravljene vrste riba ponovo plivaju italijanskim morem - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zaboravljene vrste riba ponovo plivaju italijanskim morem

Život u Sredozemnom moru i drugim italijanskim morima, ponovo je oživio, kvalitet vode se popravio, a neke od zaboravljenih vrsta riba približile su se obali, gdje su nekada bili usidreni brodovi.

Kako navodi italijanska obalska straža, na mjestjma gdje su nekada bile gužve od turista i brodova, sada su ribe. Od aprila mjeseca obalska straža je uzimala uzorke vode iz mora,pravila snimke podvodnog sveta i tako je uočila neke vrste riba viđene u područjima koje obično zauzimaju brodovi i ljudi, a u koja one inače ne zalaze.

Nadležni u Rimu potvrdili su za Rojters da je uočeno značajno poboljšanje kvaliteta vode i smanjenje otpadnog materijala u moru, čak i prije nego što su objavljeni rezultati istraživanja.

Kitovi ulješure primijećeni su u blizini Sicilije, dok su delfini viđeni na mjestima na kojima su se prije pandemije nalazili brodovi, u lukama sjeverozapadne Ligurije.

Uprkos bujanju života u morima koja okružuju Italiju, a koje se dogodilo zahvaljujući mjerama karantina, pandemija je dovela do novih opasnosti po morski život, zbog bačenih maski, rukavica i praznih boca dezinfekcijskih sredstava koji su se mogli vidjeti u vodi.

Ovaj otpad povećao je zagađenje u morima koje potiče od mikroplastike, čestica koje nastaju raspadanjem plastičnih proizvoda.

Nadležni organi u Italiji ističu da su mjere karantina uvedene zbog pandemije omogućile ljudima da steknu bolji uvid u to koliko je krhka životna sredina i da shvate da moraju da sačuvaju prirodu koja im je data u nasljeđe, za njihovu djecu i buduće generacije.

(RTS)

Danas objavljeno

Milioni „tihih sinapsi“ mogu biti ključ doživotnog učenja

Zeljka

Da li će gušter iz vitrine u Londonu vratiti vrijeme

Zeljka

Preminuo Bob Mekgrat

Zeljka

Ostavite komentar