27. Augusta 2022.

“Zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija”, iz Rusije zagrmili: Nikada!

Big Portal

Ranije je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio da po njegovom mišljenju “treba zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija”.

Zaharova je na svom Telegram kanalu jasno odgovorila – Nikada!

Podsetimo, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je danas u Beogradu da su pregovori Beograda i Prištine trenutno u “vrlo osetljivoj fazi”.

Ali, kako je rekao, optimista je u pogledu donošenja mirnog i održivog rešenja.

“Nakon današnjeg dana, ima mesta za optimizam”, rekao je Eskobar za televiziju N1.

On je ocenio da je najvažnija stvar postignuta tokom nedavnih susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu to što su se oba lidera obavezala da će se sastajati svakog meseca.

“Bilo je ohrabrujuće videti taj nivo otvorenosti u prisustvu visokog predstavnika EU (Žozepa) Borela i (specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava) Lajčaka. Tako da mislim da se nazire početak poboljšanja odnosa dve strane”, rekao je Eskobar za N1.

On je naveo da nije učestvovao u pregovorima u Briselu i da je njegova uloga bila da “ohrabri obe strane da budu konstruktivne i fleksibilne”, i da SAD samo pomažu u procesu, dok sve predloge daje EU. U vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština, Eskobar je naveo da to pitanje “to mora biti sledeće na dnevnom redu”.

“Moraćemo da razgovaramo o toj zajednici i o tome kako ćemo je implementirati. To jeste postojeća obaveza, jeste potpisano u sporazumu, i taj je sporazum u kosovskoj vladi već prošao kroz razne procese kojima je i potvrđen”, rekao je Eskobar.

On smatra da treba zaboraviti na “narativ da je Kosovo Srbija” i preći na narativ su Kosovo i Srbija zapravo Evropa, da se budućnost Srbije i Kosova “veoma brzo udaljava od problema devedesetih” i primiče “šansama koje nudi 21. vek”.

“Na kraju ćete svakako imati dobre odnose s Kosovom, bićete povezani s Kosovom, Albanijom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. Dakle, što pre razrešimo ova sporna pitanja, pre ćemo doći do tih budućih šansi”, ocenio je Eskobar.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare