Zaboravite na privatnost – kamere novih telefona će vas stalno snimati - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Zaboravite na privatnost – kamere novih telefona će vas stalno snimati

Novi Qualcomm procesor će omogućiti kamerama da uvijek skeniraju vaše lice, čak i kada ne koristite telefon.

“Prednja kamera vašeg telefona uvek bezbedno traži vaše lice, čak i ako telefon ne dodirnete ili ne podignete da biste ga probudili”.

Na ovaj način je potpredsednik kompanije Qualcomm Technologies Džad Hip predstavio nove mogućnosti uvek uključene kamere, koju će pokretati novi Snapdragon 8 Gen 1 čipset.

Pomenuti čipset će biti dostupan u premijum Android telefonima početkom sledeće godine.

U zavisnosti od toga iz kog ugla gledate, ta izjava može biti interesantna i uzbudljiva ili zastrašujuća. Za Qualcomm, nova funkcija će omogućiti nove mogućnosti upotrebe, kao što je mogućnost da pokrenete ili otključate telefon bez potrebe da ga podignete ili da se on odmah zaključa kada više ne vidi vaše lice.

Ali, za one koji imaju bilo kakav strah da se moderna tehnologija koristi kako bi narušila našu privatnost, informacija o kameri na telefonu koja uvek snima čak i kada je ne koristimo, zvuči kao noćna mora.

Cilj Qualcomma sa ovom funkcijom jeste otključavanje telefona svaki put kada ga pogledate, čak i ako samo leži na stolu ili se puni. Ne morate da ga uzmete, dodirnete ekran ili izgovorite glasovnu komandu – on se otključa kada kamera vidi vaše lice.

Slobodna Dalmacija - Sumnjate da vam šef čita mailove ili vas na radnom  mjestu snima kamerom? Prijavite ga Agenciji zbog narušavanja privatnosti,  prijeti mu kazna do 40 tisuća kuna

Kompanija tvrdi da ova karakteristika vaš telefon čini sigurnijim, jer se uređaj automatski zaključava kada više ne vidi vaše lice ili otkrije da neko gleda preko vašeg ramena i zagleda u vaše grupne razgovore.

Postoji mogućnost da neki proizvođači telefona, koji budu koristili Snapdragon 8 Gen 1 čip, neće čak ni omogućiti ovu funkciju na hardverskom nivou. Kompanije, kao što su Samsung, OnePlus i Xiaomi mogu da prilagode koje su funkcije omogućene na njihovim telefonima, a koje ne.

Možda će korisnici sada početi da stavljaju lepljive trake i na kamere svojih pametnih telefona, kao što to mnogi već sada rade sa veb kamerama za laptop.

B92.

Danas objavljeno

Whatsapp navodno testira veb verifikaciju u dva koraka, pozadinu za ćaskanje za glasovne pozive

Vanja A

Lansiranje Google Pixel 6a i Pixel Watch-a najavljeno za događaj Google I/O 2022 u maju

Vanja A

Predstojeći iMac Pro će imati nadograđeni M1 Max čipset sa 12 CPU

Vanja A

Ostavite komentar