Zaboravite jogurt, ovo je najbolji prirodni lijek protiv opekotina od sunca! - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zaboravite jogurt, ovo je najbolji prirodni lijek protiv opekotina od sunca!

Zanemarili ste upozorenje stručnjaka o umjerenom sunčanju i maksimalnoj zaštiti od štetnih sunčevih zraka? Ili ni sami ne znate kako se dogodilo pored svih mjera zaštite da izgorite na suncu? Spas tražite u provjerenom narodnom receptu protiv opeklina – jogurtu? No, vrijeme je da zaboravite na jogurt jer jedan drugi…

Zanemarili ste upozorenje stručnjaka o umjerenom sunčanju i maksimalnoj zaštiti od štetnih sunčevih zraka? Ili ni sami ne znate kako se dogodilo pored svih mjera zaštite da izgorite na suncu?

Spas tražite u provjerenom narodnom receptu protiv opeklina – jogurtu?

No, vrijeme je da zaboravite na jogurt jer jedan drugi prirodni sastojak ima puno učinkovitije djelovanje i pravi je melem za opečenu kožu, trenutno ublažava bol i žarenje, a njegove obloge istovremeno pomažu u rashlađivanju kože i plihova.

‘Obloge na bazi mlijeka smanjuju upalu, jer mliječni proteini stvaraju zaštitni sloj, njegujući oštećenu kožu”, piše Daily Mail. Naime, mlijeko sadrži vitamine A i D, aminokiseline, mliječnu kiselinu, masti i proteine – a svi ti sastojci dobri su za kožu. Vitamini liječe, a mliječna kiselina podstiče odstranjivanje mrtvih stanica iz tijela, što posebno djeluje na imunitet.

Dovoljno je da uspete malo mlijeka u jednu posudu, u njega namočite komad tkanine ili ručnik i stavite ga natopljenog preko opekotina. U ekstremnim slučajevima, obavezno otiđite doktoru jer  svaka opekotina povećava rizik od raka kože.

SAVJET VIŠE:

Ako se volite njegovati prirodnim recepturama, onda svakako isprobajte i ovu. Ako ste ‘izgorjeli’ na suncu, onda opekline možete liječiti i – čajem. Naime, namažite opekline ohlađenim čajem (ili nanesite ohlađene vrećice čaja ako se radi o malim površinama, poput nosa, čela, ušiju…) pa pustite da kože upije tekućinu. Najbolje je to raditi naveče, kako bi tanin iz čaja tokom noći izvukao iz kože vrućinu i vratio koži njezin prirodan pH faktor.

Danas objavljeno

Kolačići koje možeš grickati cijele jeseni

Vanja A

Ukusni kuglof od bundeve za jesenje dane!

Vanja A

Skriveni signali koji odaju da ti tijelo stari prije vremena

V.R.

Ostavite komentar