26. Septembra 2019.

ZABORAVILI DVA METRA GAZE U STOMAKU PORODILJE: Zbog upale Svjetlani morali odstraniti crijeva

Big Portal

U trbušnoj duplji je nakon obavljenog carskog reza Svjetlani Đurović ostala je kompresa dužine oko dva metra.

Profesor doktor Karan, kako je naveo, koristio je dostupnu medicinsku dokumentaciju Kliničkog centra Vojvodine u kojoj je navedeno da je iz trbušne duplje pacijentkinje Svjetlane Đurović izvađen veliki komad gaze, dugačak oko dva metra.

– Najblaže rečeno, stanje pacijentkinje prije operacije u Novom Sadu je bilo grozno. Odstranjeno joj je kompletno debelo crijevo i 1,2 metra tankog crijeva. Kada se pacijentu iz trbušne duplje izvadi oko tri metra crijeva, onda možete konstatovati samo to da je u pitanju teško narušavanje zdravlja koje se manifestovalo vrlo teškim gnojnim procesom u trbuhu. U pitanju je trajni gubitak važnog organa, crijeva, što nosi sa sobom trajnu životnu invalidnost. Zaboravljeni zavojni materijal u organizmu izazvao je opasnost po život pacijentkinje i hirurška intervencija je spriječila još teže posljedice – istakao je profesor Karan.

On je naglasio da je glavni operator zaboravio da obavi valjanu reviziju trbušne šupljine pacijentkinje nakon operacije, odnosno da instrumentarka nije signalizirala da nešto nije na broju.

Branilac optužene Slađane Obradović, glavne instrumentarke, advokat Drago Višnjić izrazio je sumnju da su ljekari Kliničkog centra Vojvodine uopšte pronašli zaboravljenu gazu u trbušnoj šupljini pacijentkinje, istakavši da više vjeruje glavnom operatoru, odnosno glavnoj instrumentarki, uputivši prigovor na nalaz i mišljenje vještaka iz Banjaluke.

U jednom trenutku profesor Karan je iz svoje torbe izvadio gazu dužine dva metra, uporedivši je sa manjom gazom dužine svega desetak centimetara, pokazavši svima prisutnima u sudnici o čemu se tu zapravo radi.

I tužilac Muhamed Gruhonjić je braniocu optužene Slađane Obradović, advokatu Dragi Višnjiću predočio je fotografiju gaze koja je u Kliničkom centru Vojvodine izvađena iz trbuha pacijentkinje, za koju je advokat Višnjić tvrdio da je do tada nije vidio.

Nezabilježen slučaj
Vještak ginekolog Ljiljana Stanišić Peulić je u svom iskazu navela da u 18 godina njene hirurške prakse ovako velika kompresa, zaboravljena u trbuhu pacijenta, nije zabilježena.

Ona je naglasila da jedan kraj komprese, prilikom operacija, uvijek treba da ostane izvan, kako bi se kontrolisalo njeno eventualno pomjeranje, piše Avaz.

Avaz,SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare