Za zločine u "Oluji" i dalje niko nije odgovarao - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Za zločine u “Oluji” i dalje niko nije odgovarao

Srbija se sa tugom sjeća etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj tokom hrvatske vojnopolicijske akcije “Oluja” 1995. godine i neće zaboraviti protjerivanje 200.000 sunarodnika sa zemlje na kojoj su vijekovima živjeli, saopšteno je juče iz Komesarijata za izbjeglice i migracije Srbije, a povodom današnje centralne manifestacije u Novom Sadu.

Ovoj manifestaciji će prisustvovati Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednica RS, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, i brojni drugi zvaničnici i gosti iz Srbije, RS i zemalja regiona.

U saopštenju Komesarijata podsjećaju da se Srbima protjeranim iz Hrvatske i dalje ne priznaju njihova imovinska i druga prava, nije im obnovljena uništena imovina, niti vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište, a napominju i da Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, niti isplatila penzije.

Srpsko narodno vijeće (SNV) i “Documenta” Centar za suočavanje s prošlošću, održali su juče u Gračacu komemoraciju za sve one koji su izgubili život, svoje bližnje, domove i zavičaj tokom i u danima nakon “Oluje”, a predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac kaže da jedni govore da je “Oluja” čista kao suza, dok drugi liju suze.

“Upravo ovdje treba reći da jedni govore da je ‘Oluja’ čista kao suza, a drugi liju suze nad sudbinom čiju su sudbinu odredili upravo ljudi bez suza s jedne i druge strane, iz jedne i druge zemlje”, rekao je Pupovac.

Informacionodokumentacioni centar “Veritas” saopštio je da međunarodna zajednica još ćuti na stradanje Srba u “Oluji”. “Veritas” podsjeća da su 4. avgusta 1995. godine oružane snage Hrvatske, uz odobrenje SAD i podršku NATOa, i u sadejstvu sa snagama Hrvatskog vijeća odbrane i Armije RBiH, izvršile agresiju na Srpsku autonomnu oblast Krajina, koja je obuhvatala sjevernu Dalmaciju, Liku, Kordun i Baniju, u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine.

U Hrvatskoj se 5. avgust slavi kao dan pobjede i domovinske zahvalnosti, dok je u Srbiji i RS 4. avgust dan žalosti. Međunarodni sud pravde je u februaru 2015. godine odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, utvrdivši da su se tokom i nakon “Oluje” dogodili zločini koji bi mogli biti elementi genocida, ali da nije dokazana specifična genocidna namjera.

(Agencije)

Danas objavljeno

Više od 120 rudara zarobljeno zbog nestanka struje

Vanja A

“Smrt diktatoru”: Haos na ulicama

Vanja A

Delegati i poslanici poslije izbora o ukidanju akciza na gorivo

Vanja A

Ostavite komentar