Za Vaskrs se "otvaramo", ali "ako, i samo ako" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Za Vaskrs se “otvaramo”, ali “ako, i samo ako”

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio sinoć da bi ovogodišnji Vaskrs u Srbiji mogao da bude dočekan i proslavljen samo uz osnovne epidemiološke mere.

To su maske, distanca i dezinfekcija. Ali, kako istiće, to će se desiti samo ako se dotad dosledno poštuju sva propisana ograničenja i da bude dobar obuhvat vakcinacije.

“Sledeći veliki praznik koji je pred nama je Vaskrs, koji je dan posle Prvog maja, a ukoliko se budemo pridržavali svih mera do tada i imali dobar obuhvat vakcinacije protiv koronavirusa, najveći hrišćanski praznik bismo mogli da proslavimo ‘otvoreni’, samo uz maske, držanje distance i dezinfekciju”, rekao je Tiodorović za portal Telegraf.rs.

Uz ogradu da je još teško precizno odgovoriti na pitanje da li će se i pod kojim merama slaviti Vaskrs, Tidorović je ocenio da pravoslavni Vaskrs, koji je 2. maja, “ne bi trebalo da predstavlja veliki problem, što se ne može reći i za katolički Uskrs koji je 4. aprila, za nepune dve sedmice.

“Pravoslavni Vaskrs neće biti veliki problem. Biće veći problem katolički, on je bliži. Doći će nam mnogo ljudi, a posebno će nam doći zbog vakcinacije mnogo naših, koji rade po zapadnoj Evropi. Tamo nemaju vakcine”, rekao je Tiodorović.

On je naveo da svako ko ima našu ličnu kartu i pasoš, dakle dvojno državljanstvo, ima pravo da se vakciniše u Srbiji.

“Ovde su mere, ipak, mnogo blaže nego u zapadnoj Evropi. Svi su počeli da uvode strože mere. Ako ne u celoj zemlji, onda na određenim teritorijama, poput Francuske i Italije. Pariz je, recimo, blokiran, skoro polovina Italije je potpuno zatvorena. Austrija, takođe, ima vrlo stroge mere”, rekao je Tiodorović.

Po njegovoj oceni, ljudi će za uskršnje praznike po julijanskom kalendaru, “doći ovde da se opuste” i “onda ćemo imati povećan rizik zaražavanja”.

Po njegovom mišljenju, mere bi za pravoslavni Vaskrsa mogle da budu “svedene na uobičajene”, ali “da bi se to dogodilo, trebalo bi da se ispuni mnogo uslova”.

“Teško je prognozirati, ali ako se stvarno budemo pridržavali ovih mera i vakcinacija se bude odvijala uspešno kako očekujemo, i sa mnogo većim obuhvatom, onda bi situacija bila mnogo mirnija. Mere bi bile svedene na uobičajene – na masku, rastojanje i dezinfekciju. Pustili bismo sigurno i ugostitelje i tržne centre ali, sve je to rečeno u kondicionalu, dakle, samo pod uslovom ako bismo nastavili sa ovim merama, i pridržavali ih se najozbiljnije i najdisciplinovanije”, poručio je Tiodorović.

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar