Za utvrđena djela korupcije niko nije odgovarao u RS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Za utvrđena djela korupcije niko nije odgovarao u RS

Centar za humanu politiku analizirao je oko 70 revizorskih izvještaja koje je uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske. Prema podacima istraživanja, koje je sproveo ovaj centar, utvrđeno je da za uočena koruptivna obilježja niko nije odgovarao.

Analizirajući revizorske izvještaje za period od 2012. do 2018.godine Centar za humanu politiku utvrdio je postojanje brojnih koruptivnih radnji poput nezakonitih javnih nabavki, zapošljavanja bez javnog oglasa i dodjele grantova bez oglašavanja.

Najteži koruptivni nalaz u izvještajima o reviziji učinka iz 2012.godine su nenaplaćena dugovanja u Elektroprivredi RS.

“Revizija je utvrdila da samo po osnovu ovih gubitaka preko 16% Elektroprivreda izgubi oko 60 miliona maraka. Tu su, takođe, velika potraživanja od kupaca električne energije koja su u to vrijeme iznosila 340 miliona maraka. To je bio razlog da Tužilaštvo provjeri ima li u ovom nalazu koruptivnih obilježja, međutim Tužilaštvo nažalost to nije uradilo,“ pojašnjava predsjednik Centra za humanu politiku Momir Dejanović.

On navodi da Republičko i okružna javna tužilaštva u Republici Srpskoj nisu provela istrage u 84%, a da su obustavljene istrage u 16% dostavljenih izvještaja.

Zabrinjavajući je podatak da u izvještajima sa negativnim mišljenima, gdje ima jasnih pokazatelja da postoje koruptivna obilježja, nije podignuta nijedna optužnica.

“Nesprovođenje istrage stvara ambijent i atmosferu da se čine ti propusti i da se ponavljaju revizorski nalazi sa koruptivnim obilježjima, a samo vođenje istrage vrši određeni pritisak na revidirane subjekte i po nama bi i bez podizanja optužnice, ako bi se ozbiljno sprovodila istraga, postigao uticaj da se broj koruptivnih nalaza smanji u revizorskim izvještajima“, navodi Dejanović.

Efikasnije tužilačko postupanje po revizorskim izvještajima moguće je i uz postojeća zakonska ovlašćenja. Da bi se riješio problem postojanja korupcije u izvještajima, Dejanović navodi da je neophodna i sistemska promjena ,odnosno drugačiji način izbora tužilaca, te jači civilni aktivizam koji bi trebalo da bude fokusiran na tužilačko postupanje.

BN TV

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar