Za utaju poreza dobio šest mjeseci uslovno - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Za utaju poreza dobio šest mjeseci uslovno

Neđo Đukanović osuđen je na šest mjeseci uslovno zbog utaje poreza, a izrečena kazna se neće izvršiti ako optuženi u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Od optuženog Neđe Đukanovića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to novčani iznos od 57.777,47 KM, saopšteno je iz Suda BiH.

Kako je navedeno, optuženi Neđo Đukanović je kriv što je kao odgovorna osoba u samostalnoj trgovinskoj radnji “Market Bingo”, u ime pravne osobe, u periodu od 2012. do 2015. godine, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreznih obaveza propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, nepružanjem zahtijevanih podataka, kao i pružanjem lažnih podataka o stečenim oporezivim prihodima i činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih obaveza, ostvario oporezivi promet u ukupnom iznosu od 397.645,30 KM.

“Navedeni iznos optuženi nije evidentirao kroz svoje poslovne knjige niti je obračunao i prijavio porez na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 57.777,47 KM, za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine”, saopštio je Sud BiH.

Nezavisne

Danas objavljeno

“300.000 Rusa je spremno”

M.

“Treba da im dozvolimo, nek’ napadnu Rusiju”

Vanja A

Poljska se sprema za aneksiju zapadne Ukrajine

Vanja A

Ostavite komentar