“ZA TVOJE DOBRO” Na dalje zdravstvene pretrage upućeno 36 građana - BIGportal.ba
Banja Luka

“ZA TVOJE DOBRO” Na dalje zdravstvene pretrage upućeno 36 građana

U okviru akcije preventivnih zdravstvenih pregleda “Za tvoje dobro” do proteklog vikenda je pregledano oko 1.000 stanovnika na području Banjaluke.

Pregledano je stanovništvo u šest mjesnih zajednica na teritoriji grada, a pregledi se, zbog velikog interesovanja građana, nastavljaju i idući vikend u ambulanti porodične medicine Dragočaj.

Od svih pregledanih građana, ne uključujući stanovnike mjesne zajednice Dragočaj, kod njih 36 nalazi su bili iznad referentnih graničnih vrijednosti i zahtijevaju dalju dijagnostičku obradu.

– Odstupanja od referentnih vrijednosti iskazala su se u tri nalaza Prostata specifičnog antigena – PSA, pet nalaza mamografije (nalazi su kategorizovani sa BI RADS 4), osam nalaza stolica na okultno krvarenje (hemokult test ) i 20 Papanikolau testova – pojašnjeno je iz Doma zdravlja.

Akciju „Za tvoje dobro“ sprovode Grad i Dom zdravlja od 6. oktobra, a cilj projekta je prevencija i rano otkrivanje bolesti, sa posebnim osvrtom na maligna oboljenja.

Za narednu godinu, za ovu akciju već je pripremljen plan pregleda. Grad je budžetom planirao oko 600.000 KM za nastavak projekta.

Prema planu Doma zdravlja, pregledi u narednoj godini počeli bi već krajem januara ili početkom februara, a obuhvatili bi mještane 18 do 70 godina starosti u naseljima: Bulevar, Centar I i II za koje bi pregledi bili organizovani u Poliklinici, zatim mjesne zajednice: Karanovac (Ljubačevo), Borkovići (Bistrica), Piskavica (Gornja Piskvica), Vrbanja (Debeljaci), Kola i Stričići (Pavići).

Planirano je da preventivnim pregledima u ovim mjesnim zajednicama bude obuhvaćeno 27.193 građana.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 10.oktobar 2022. godine

Vanja A

Gradski olimpijski bazen u Banjaluci prestaje sa radom

M.

U Banjaluci počinje “Ćevap fest 2022”

M.

Ostavite komentar