16. Augusta 2021.

Za tri mjeseca preko 1500 kazni

Big Portal

Od ukidanja “kandži” krajem aprila, novim sistemom kažnjavanja vozača koji nisu uplatili naknadu za korištenje javnog parking mjesta do kraja jula kažnjeno je 1.484 vozača, rekli su za “Nezavisne” u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Prema njihovim riječima, u maju je kažnjeno 139 vozača, u junu 256, dok je u julu procesuirano 1.089 vozača.

“Imajući u vidu da je sistem ‘kandži’ ukinut krajem aprila te da je bilo potrebno prilagoditi sistem i aplikaciju, početni i prelazni period nije pogodan za komparaciju. Poredeći isti period prošle godine, u maju je blokirano 169 vozila, u junu 410, a u julu 478 vozila”, naveli su iz resornog odjeljenja.

Podsjetili su da je Odluka o bezbjednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada, kojom je regulisana izmjena u dijelu koji se odnosi na blokiranje vozila upotrebom naprave za blokiranje točkova, takozvane “kandže”, stupila na snagu krajem aprila.

“Sistem prekršajnih naloga je jednostavniji prije svega za vozače, kojima nisu blokirana vozila i mogu nesmetano da ih nastave koristiti, nevezano za prekršaj, za koji će im biti izdat prekršajni nalog. Stavljanjem ‘kandži’, pored direktnog novčanog sankcionisanja, vozači su bili izloženi i izgubljenom vremenu koje je neophodno za vršenje uplate, kao i čekanja radnika odjeljenja koji vrše deblokiranje, a koje može potrajati, jer se često dešavalo da veći broj vozača u relativno kratkom periodu zove da se izvrši deblokiranje”, kazali su u resornom odjeljenju.

Dodali su da je ovaj sistem efikasniji u smislu da omogućava i veći promet na parkinzima, jer su blokirana vozila onemogućavala upotrebu parking mjesta, sve dok se “kažnjeno” vozilo ne odblokira, a i broj “kandži” je bio ograničen, što je onemogućavalo efikasno sankcionisanje.

Na području grada trenutno je dostupno 4.963 parking mjesta, koji se nalaze u sistemu naplate.

“U sistemu naplate parkiranja dostupne su i dvije javne parking garaže i to u Boriku, kapaciteta 117 parking mjesta, i u Vidovdanskoj, kapaciteta 102 parking mjesta”, naveli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Iz Gradske uprave ranije su rekli da će građanima koji ne plate parking biti izdat prekršajni nalog od 40 KM, a u slučaju plaćanja naloga u roku od sedam dana ovaj iznos će biti upola manji, dok će za vozila stranih registarskih oznaka primjena blokade upotrebom naprave za blokiranje točkova ostati na snazi.

izvor: Nezavisne, Banjaluka.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare