ZA SVE ŽRTVE RATA Zajednička molitva četiri religije u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

ZA SVE ŽRTVE RATA Zajednička molitva četiri religije u BiH

Međureligijsko vijeće u BiH organizovaće danas u Sarajevu zajedničku molitvu četiri tradicionalne religije za sve žrtve proteklog rata u BiH, te potpisivanje novog ugovora sa Američkom organizacijom za međunarodni razvoj (USAID) u BiH.

Molitve će služiti kardinal Vinko Puljić, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, jerej Nemanja Đureinović, te Igor Bencion Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine Sarajevo, saopšteno je iz Međureligijskog vijeća u BiH.

Nakon zajedničke molitve, predsjednik Jevrejske zajednice BiH i predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća u BiH Jakob Finci i zamjenik glavnog direktora USAID Boni Glik potpisaće novi ugovor između ovog vijeća i USAID.

Ovim ugovorom USAID se obavezuje da će da podržava aktivnosti Međureligijskog vijeća na praćenju i reagovanju na govor mržnje i napade na vjerske objekte u BiH.
Potpisivanju ugovora prisustvovaće američki ambasador u BiH Erik Nelson, direktor USAID u BiH Nensi Eslik, članovi američke delegacije iz Vašingtona, te brojni članovi religijskih zajednica i Međureligijskog vijeća u BiH.

Glavni cilj zajedničkog projekta je minimizacija mogućnosti eskalacije mržnje nakon bilo kakvog negativnog događaja, te jačanje međureligijskog dijaloga kao osnove za podsticanje empatije i sprečavanja nasilja.

Susret će se biti održan u prostorijama Jevrejske zajednice u 10.30 časova.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Sudar tri vozila kod tunela Vranduk, ima povrijeđenih

M.

Završeni izbori, najveći odziv u srpskim sredinama

M.

Prištinski mediji: Bačena bomba na Jarinju – iz Srbije; policija demantuje: Metak

M.

Ostavite komentar