23. Aprila 2020.

Za svačiji ukus: Straćetela kolač vole i oni koji ne vole slatko

Big Portal

Sastojci za biskvit:
8 belanaca,
8 kašika kristal šećera
8 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
300 ml mleka za preliv biskvita

Sastojci za fil:
500 ml mleka,
200 g čokolade
1 šlag krem od vanile
8 žumanaca
100 g kristal šećera
8 kašika hladne vode
2 kesice želatina
500 ml slatke pavlake

Priprema:

Belanca umutiti u čvrts sneg, kristal i vanilin šećer. Dodati brašno u koje smo prethodno stavili pola praška za pecivo, nastaviti sa laganim miksiranjem da se sve lepo sjedini. Izmiksiranu smesu preliti u pleh ili kalup, peći na 180 stepeni, 20 do 25 minuta. Odmah nakon pečenja preliti biskvit vrelim mlekom i staviti prijanjajuću foliju preko.

Pre same pripreme fila, aktivitati želatin tako što ćete u isti dodati 8 kašika hladne vode, promešati i ostaviti da reaguje.

Zatim dobro izmiksirati žumanca sa šećerom, dodati i 500 ml vrelog mleka, tako će se žumanca termički obraditi. Nakon toga dodati aktivirani želatin i sve dobro promešati i ostaviti na sobnoj temperaturi, sat do dva.

Kada prođe to vreme nastavljamo sa radom, u smesu sada dodajemo 500 ml slatke pavlake i šlag krem od vanile. Sve dobro izmiksirati i dodati usitnjenu čokoladu, nastaviti sa miksiranjem dok se ne dobije kompaktna smesa.

Taj isti fil preliti preko biskvita, ostaviti dva sata, zatim dekorisati po želji i servirati. Prijatno!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare