Za studente i učenike: Grad nudi stipendije za deficitarna zanimanja - BIGportal.ba
Banja Luka

Za studente i učenike: Grad nudi stipendije za deficitarna zanimanja

Grad će i naredne školske/akademske godine stipendirati učenike i studente koji se odluče za neka od nedostajućih zanimanja na tržištu rada, u okviru gradskog programa stipendija vrijednog oko 1,6 miliona KM.

Za učenike srednjih škola, biće stipendirano školovanje za sljedeća zanimanja: monter suve gradnje moler, fasader i tehničar modelar obuće.

Kada je riječ o studentima, stipendije su predviđene za sljedeća zanimanja: diplomirani inženjer elektrotehnike; diplomirani profesor tehničkog obrazovanja i informatike i diplomirani profesor matemtike i informatike.

Precizirano je to u Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2021/2022. godinu, koja je donesena na posljednjoj sjednici gradskog parlamenta.

Za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, u narednoj školskoj/akademskoj godini, istom odlukom, planirano je da bude izdvojeno do 1,6 miliona KM.

Uz stipendije za deficitarna zanimanja, Grad dodjeljuje i stipendije po osnovu uspjeha u školi/fakultetu i po socijalnom statusu.

Pojedinačni iznosi stipendija ostaju nepromijenjeni, i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

U školskoj/akademskoj 2020/2021. godini, Grad stipendira 1.310 učenika i 392 studenta.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Počinje akademska godina na banjalučkom Univerzitetu

M.

Banjaluku za osam mjeseci posjetilo 56.307 turista

M.

Sedmica u znaku najmlađih: Banjaluka obilježava „Nedjelju djeteta“

M.

Ostavite komentar