Za šta možeš koristiti ulje eukaliptusa i koje su mu prednosti? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Za šta možeš koristiti ulje eukaliptusa i koje su mu prednosti?

Najpoznatije po svom drvenasto-slatkom mirisu, ulje eukaliptusa takođe ima gomilu zdravstvenih prednosti: od uklanjanja herpesa do detoksikacije vazduha u tvom domu.

Iako nijedna od ovih tvrdnji nije definitivno dokazana (barem ne još!), zapravo postoji nekoliko načina, potkrijepljenih istraživanjima, na koje možeš koristiti ulje eukaliptusa.

Ublažavanje simptoma prehlade.

Kada smo bolesni, prehlađeni i ne možemo prestati kašljati, ulje eukaliptusa može nam pomoći. To je zato što izgleda da eukaliptol djeluje kao prirodni dekongestiv i supresant kašlja pomažući našem tijelu da razgradi sluz i otvori naše disajne puteve. Za umirujući kućni lijek, jednostavno dodaj nekoliko kapi ulja eukaliptusa u posudu s vrućom vodom i udahni paru.

ulje eukaliptusa
Foto: unsplash

Smanjenje bola.

Ulje eukaliptusa takođe može pomoći u ublažavanju bolova zahvaljujući protuupalnim svojstvima eukaliptola. U stvari, odrasli koji su se oporavljali od potpune zamjene koljena prijavili su značajno manje bolova nakon udisanja eukaliptusovog ulja u trajanju od 30 minuta tri dana zaredom u usporedbi s onima koji to nisu učinili, prema studiji iz 2013. u Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

Za prirodno liječenje bolova, preporučuje se udisanje ulja eukaliptusa stavljanjem jedne do tri kapi u difuzer. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se razjasnilo koliko bi ulje eukaliptusa moglo biti djelotvorno za bol – stoga nemoj očekivati ​​da će zamijeniti tvoje uobičajene lijekove protiv bolova.

Osvježavanje daha.

“Prirodna protuupalna i antimikrobna svojstva ulja eukaliptusa mogu biti od pomoći u smanjenju bakterija u ustima koje mogu doprinijeti karijesu, gingivitisu, lošem zadahu i drugim problemima sa oralnim zdravljem,” kaže dr Alice Lee, suosnivačica Empire Pediatric Stomatology u New Yorku. Kao takav, često se može naći u proizvodima kao što su paste za zube, vodice za ispiranje usta, pa čak i žvakaće gume.

Ipak, budi pažljiv/a s DIY lijekovima: „Jedna kap ulja eukaliptusa može mnogo pomoći“, kaže Lee, ali ako se mučiš s specifičnim problemima sa zubima (poput bolnih desni), obrati se svom stomatologu za najbolji način liječenja.

ulje eukaliptusa
Foto: pexels

Uklanjanje herpesa.

Kada herpes neće da nestane, čini se da bilo koji kućni lijek vrijedi isprobati, a ulje eukaliptusa bi moglo pomoći. Istraživanja pokazuju da više jedinjenja u ulju eukaliptusa mogu pomoći u borbi protiv virusa herpes simpleksa, izvora te ružne mrlje na usnama, zahvaljujući svojim antimikrobnim i protuupalnim svojstvima, objašnjava dr Joshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u dermatologiji u medicinskom centru Mount Sinai u New Yorku.

Iako nije jasno da li je ulje eukaliptusa efikasnije od tradicionalnih tretmana herpesa, moglo bi poslužiti kao prirodna alternativa. Samo ga razrijedi u osnovnom ulju da izbjegneš iritaciju kože i obriši ga prije nego što izađeš napolje kako bi izbjegao/izbjegla hemijske opekotine kao odgovor na UV zrake, savjetuje dr Zeichner.

Čišćenje ogrebotina i posjekotina.

Antimikrobna svojstva ulja eukaliptusa mogu pomoći u sprječavanju infekcije, pa čak i podržati zacjeljivanje rana u kombinaciji s maslinovim uljem, prema nedavnoj studiji u International Journal of Nanomedicine. Opet, visoko razrijeđeno ulje eukaliptusa može biti sigurna, prirodna alternativa ako imaš posla s manjom ranom, ali tradicionalne metode kao što su topikalne antibiotske kreme i masti i dalje su preporuka prve linije, kaže dr Zeichner.

Dezinfikovanje doma.

„Budući da je antimikrobno, antivirusno i antifungalno, ulje eukaliptusa je prilično efikasno sredstvo za dezinfekciju u domaćinstvu, posebno ako ste preosetljivi na jaka hemijska sredstva za čišćenje“, kaže dr Chris D’Adamo. Njegova preporuka: Za brisanje površina koristi otopinu vode, alkoholnog sirćeta i nekoliko kapi ulja eukaliptusa.

Repelent protiv komaraca

Ako ne želiš prskati jake hemijske repelente protiv buba na kožu, razrijeđeno ulje eukaliptusa je praktičan prirodni repelent protiv komaraca, kaže Chris D’Adamo. Primjer: mješavina sa 32% ulja eukaliptusa može pružiti preko 95% zaštite od komaraca u periodu od 3 sata, pokazalo je ispitivanje iz 2014.

Izvor: prevention.com

Ultra.ba

Danas objavljeno

Nećak Džafar Džekson će glumiti Majkla Džeksona

Vanja A

Caruso nije bio prvi izbor

Vanja A

Nekoliko savjeta kako da telefonom snimite zelenu kometu koja sutra prolazi oko Zemlje

Vanja A

Ostavite komentar