Za saobraćajne znakove u Banjaluci 115.000 KM iz gradske kase - BIGportal.ba
Banja Luka

Za saobraćajne znakove u Banjaluci 115.000 KM iz gradske kase

Grad Banjaluka je prošle godine za postavljanje i održavanje vertikalne saobraćajne signalizacije izdvojio 115.000 KM, koliko je koštala zamjena 235 saobraćajnih znakova i 38 saobraćajnih ogledala, kazali su iz Gradske uprave za “Nezavisne”.

Kako su dalje naveli, u 2021. godini je zamijenjeno i osam svijetlećih saobraćajnih znakova sa LED rasvjetom, kao i druga saobraćajna signalizacija i oprema puta.

“U toku održavanja vertikalne signalizacije vrši se i redovna zamjena dotrajalih i uništenih saobraćajnih znakova”, kazali su iz Gradske uprave.

Prema njihovim riječima, ove aktivnosti se odnose na sve ulice i lokalne puteve na čitavom području grada.

Naglasili su da su održavanje i obnova saobraćajnih znakova u gradu zakonska obaveza, te kako kažu, ona se redovno sprovodi tokom cijele godine.

“Postavljanje novih saobraćajnih znakova i obnova starih ima za cilj stvaranje uslova za nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja”, kazali su u Gradskoj upravi.

Naglasili su da često apeluju na građane da ne uništavaju saobraćajne znakove, s obzirom na to da je ovo česta pojava u gradu, koja se, kako kažu, negativno odražava na sve učesnike u saobraćaju.

Da su građani često ti koji namjerno uništavaju znakove vertikalne signalizacije, potvrdio je i Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske.

Kako je Jaćimović objasnio za “Nezavisne”, šteta na saobraćajnim znakovima često nastane kao posljedica gustine saobraćaja i saobraćajnih nezgoda, a nerijetko su krivci i vandali, koji to rade namjerno.

“Apelujemo i na Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da iskoristimo snimke video-nadzornih kamera koje su postavljene na većini raskrsnica u gradu. Na ovaj način možemo da otkrijemo počinioce, te da, u skladu s relevantnim zakonima i propisima, sankcionišemo ove negativne pojave”, kazao je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, očekivano je da u gradu koji trenutno broji oko 80.000 registrovanih motornih vozila dođe do određenog broja nezgoda, od kojih će neke rezultirati i oštećenjem saobraćajnih znakova.

“Vertikalna singalizacija u gradu je trenutno na zadovoljavajućem nivou, ali često problemi nastaju usljed neadekvatnih oznaka na kolovozu”, rekao je Jaćimović.

Dodao je da se građani često žale na nedovoljno vidljive oznake na kolovozu, što stvara poteškoće kako za vozače, tako i za pješake.

Danas objavljeno

Nastavljena jesenja sadnja: Nove sadnice na više lokacija u gradu

M.

Zašto nema novih taksista u Banjaluci: Grad spreman da odobri dozvole, udruženja ih stopirala

M.

Banjaluka će dobiti nove kružne tokove, poznate lokacije

M.

Ostavite komentar