Za sada nema straha u BiH od koronavirusa - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Za sada nema straha u BiH od koronavirusa

Koronavirus trenutno je tema broj jedan u svijetu. U BIH još uvijek nema registrovanih slučajeva oboljelih, a istražili smo postoji li razlog da strahujemo od ovog virusa i da li su građani zabrinuti.

Uprkos činjenici da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila vanredno stanje zbog koronavirusa, građani Bosne i Hercegovine za sada nemaju razlog da strah. To je poruka zdravstvenih ustanova i institucija, koje ipak ne isključuju mogućnost pojave virusa i kod nas. Mjesec dana od kako se ovaj virus pojavio u nekoliko kineskih provincija, u BiH se provode aktivnosti pojačanog epidemiološkog nadzora.

„Na svim graničnim prelazima u BiH granična policija BiH u saradnji sa zdravstvenim sanitarnim inspektorima svakog putnika koji dolazi iz Kine evidentira i provjerava na način da popune odgovarajući upitnik. Na osnovu dobijenih podataka odlučuje se o daljem postupanju tokom njihovog boravka u BiH, odnosno potrebi eventualnog stavljanja pod epidemiološki nadzor“, poručila je ministar civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Ankica Gudeljević.

Među građanima za sada nema pretjeranog straha od koronavirusa. Kažu da imaju povjerenja u zdravstvene ustanove, ali i da su svjesni da treba da budu oprezni.

„Iskreno mislim da nema straha. Mediji kao medij šire malo i priču, ali svakako da treba obratiti pažnju prilikom ulaska stranih turista i mislim da se trebaju malo pojačati kontrole na granicama”.

  • Naravno da se plašim. Čak sam i ćerki rekao da ne ide na aerodrom, ako bi nešto radila. Znam da su neke regije više ugrožene. Naravno da o tome razmišljam da bi se moglo desiti.
  • Ma nema straha kod nas. Dok je bijelog luka, ništa nam ne može.
  • Ja koliko sam čuo, toga u Banjaluci nema. Pa nema ni straha. Među građanima samim tim nema ni panike, nije to vidljivo.“

Situaciji prate i u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Kažu da su svi građani koji se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa Kinom pod nadzorom zdravstvenih ustanova, ali da oboljelih nema i da se sve radi iz predostrožnosti.

„Ono što je jako bitno za koronavirus jeste da je infekcija sa niskom stopom letaliteta. Letatitet je broj umrlih u odnosu na broj oboljelih. Ta stopa letaliteta kod korona virusa u ovoj situaciji je od 2-3%, u prosjeku 2,5%.“, kaže pomoćnik direktora Instituta za javno zdravstvo RS Janja Bojanić.

Koronavirus pojavio se početkom januara u kineskoj provinciji Hubei. Do sada je u 19 zemalja svijeta utvrđeno postojanje tog virusa. Prema posljednjim informacijama koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, broj oboljelih od koronavirusa je skoro 8 hiljada (7.834), dok se broj preminulih za sada zadržao na 170 osoba. Svi smrtni slučajevi su na teritoriji Kine. U zemljama Balkana još uvijek nisu zabilježeni slučajevi oboljelih.

BN TV

Danas objavljeno

Slučaj David Dragičević: Na sudu se suočili krim tehničari i njihov bivši šef

M.

Ispitana u Tužilaštvu BiH: Alisa Mutap se nije branila ćutanjem, aktivno iznijela svoju odbranu

M.

Helikopter gasi požar na području Trebinja

M.

Ostavite komentar