19. Juna 2019.

“Za rušenje MH17 optužena trojica Rusa i jedan Ukrajinac”

Big Portal

Međunarodni istražitelji su saopštili imena četiri osobe koje se sumnjiče za pad aviona na liniji MH17 malezijske avio-kompanije 2014. iznad Donbasa.

To su saopštili rođaci poginulih.

Prema njihovim rečima, u pitanju su tri ruska građanina i jedan Ukrajinac.

„Saopštili su nam imena četvorice ljudi, trojice Ruse i jednog Ukrajinca: Girkin, Pulatov, Dubinski, Harčenko“, rekla je rođaka jedne od žrtava katastrofe Zilena Frederiks, javlja “Sputnjik”.

Ona je navela da su istražitelji saopštili „više imena“ osumnjičenih, ali nije rekla o kom broju se radi.

Suđenje osumnjičenima za obaranje aviona na liniji MH17 počeće 9. marta 2020. godine, dodali su rođaci poginulih. Oni su naveli da će osumnjičeni biti optuženi za ubistvo.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov nije želeo da komentariše istragu pada „boinga“, jer Rusija ne učestvuje u njoj.

„Rusija nije imala mogućnost da učestvuje u njoj, iako je od samog početka, od prvog dana ove tragedije, pokazivala inicijativu da bude deo istrage ove užasne katastrofe. Zato je naš stav o toj istrazi dobro poznat“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li postoje uslovi pri kojima bi ona bila spremna da preda osumnjičene Holandiji.

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo od Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. U avionu se nalazilo 298 putnika i članova posade i svi su poginuli. Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Međunarodna istražna grupa predstavila je preliminarne rezultate istrage o padu MH17 na istoku Ukrajine. Grupa tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren iz raketnog sistema „buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Moskva kategorički negira te optužbe.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da su optužbe Međunarodne istražne grupe o umešanosti Rusije u pad malezijskog „boinga“ neosnovane i da izazivaju žaljenje, kao i da je istraga pristrasna i jednostrana. Takođe, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da nijedan protivraketni sistem Oružanih snaga nikada nije prešao rusko-ukrajinsku granicu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare