Sastojci:
2 x 400 g pakovanja svježih njoka
2 kašike maslinovog ulja
Komadić maslaca
1 veliki luk, grubo nasjeckan
500 g šampinjona, narezanih na ploške
2 velika čehna bijelog luka, nasjeckana
150 g gorgonzole
Vezica peršuna, nasjeckanog
Sol
Biber
Muškatni oraščić
Priprema: U velikom loncu zakuhajte vodu, dodajte njoke i kuhajte ih prema uputama na pakovanju. Kada isplivaju na površinu, gotovi su. Ocijedite ih i ostavite sa strane. U međuvremenu u velikoj tavi zagrijte ulje i maslac. Dodaj luk i gljive, dinstajte jednu minutu na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru na srednju, stavite poklopac i kuhajte pet minuta uz povremeno miješanje. Dodajte bijeli luk, kuhajte jednu do dvije minute, a zatim umiješajte gorgonzolu. Začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem. Kada je umak gotov, umiješajte njoke. Na kraju dodajte peršin. Poslužite toplo uz svježe naribani parmezan.
Izvor: Miss7