Za pomfrit ne važe korona-restrikcije u Belgiji - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Za pomfrit ne važe korona-restrikcije u Belgiji

Belgijanci tvrde da je pomfrit njihovo nacionalno jelo, Englezi ga zovu „francuski frit“, iako i mnoge druge nacije pržene krompiriće tretiraju kao sastavni dio svoje kuhinje. U svakom slučaju, kada je reč o merama protiv koronavirusa, pomfrit izgleda ima – poseban status.

Prženi krompirići su za sada ipak najviše belgijski, jer je vlada te države u jeku zabrana zbog koronavirusa, dozvolila uličnim prodavcima pomfrita da nastave da rade, dok su svi kafići i restorani primorani da privremeno zatvore svoje lokale. 

Belgijska vlada je uvela tronedeljno zatvaranje škola, barova, restorana, vežbaonica, odlaganje svih sportskih i kulturnih aktivnosti i skraćeno radno vreme za trgovce, kako bi ograničila širenje koronavirusa.

Prodavci prženih krompirića ne podležu ovim restrikcijama i mogu slobodno da prodaju pomfrit, pod uslovom da se jede na nekom drugom mestu.

Procenjuje se da u Belgiji ima oko 5.000 uličnih prodavaca pomfrita, što je 10 puta više po glavi stanovnika nego „Mekdonalds“ restorana u Americi.

Belgija nastoji da zaštiti pržene krompiriće kao belgijsko nacionalno jelo i traži da se i pomrfit, kao i tradicionalno belgijsko pivo, prizna kao globalno kulturno nasleđe.

Belgijanci tvrde da su oni izmislili pomfrit, ali da su ga američki vojnici, stacionirani posle Prvog svetskog rata u frankofonskom delu Belgije nazvali „francuski frit“.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Šetač pasa Ledi Gage iz bolnice opisao napad: “Krv na njenom tijelu je zapravo moja”

Zeljka

Bivša zavisnica koja se predozirala 19 puta oduševila transformacijom

Zeljka

Anđelina Džoli prodala Čerčilovu sliku za rekordnih 11,6 miliona dolara

Zeljka

Ostavite komentar