Za pola godine u Banjaluci vakcinisano 559 pasa - BIGportal.ba
Banja Luka

Za pola godine u Banjaluci vakcinisano 559 pasa

Tokom ove godine na području grada kroz veliku besplatnu akciju sterilizacije, kastracije i vakcinacije prošlo je 559 uličnih i vlasničkih pasa, rekao je Slaven Grbić, koordinator ove akcije. Ovu akciju već treću godinu zaredom sprovodi Fondacija “Dogs Trust” u saradnji sa četiri veterinarske ambulante na području grada, s ciljem kontrole populacije uličnih pasa.

“Godine 2018. kroz ovu besplatnu akciju prošlo je 1.548 pasa, a prošle godine 2.224 psa su sterilizovana, kastrirana i vakcinisana”, kazao je Grbić.

Prema njegovim riječima, akcija je ove godine počela u januaru, ali je zbog epidemije virusa korona prekinuta u martu i nastavljena tek polovinom maja.

“Ovaj ciklus besplatne sterilizacije, vakcinacije i kastracije za prvi dio godine će trajati do polovine avgusta, a nakon toga ćemo početkom septembra početi sa drugim dijelom akcije koja je planirana da traje do polovine decembra i obuhvataće oko 1.600 uličnih i vlasničkih pasa”, pojasnio je Grbić.

Dodao je da svi psi budu očišćeni od unutrašnjih parazita, vakcinisani protiv bjesnila i mikročipovani kako bi bili zavedeni u bazu podataka koja je obavezna od prošle godine po zakonima RS i BiH.

“Sve troškove ove akcije snosi Fondacija ‘Dogs Trust’, s tim da su sredstva nešto manja u odnosu na prošlu godinu zbog virusa korona, tako da je ove godine obuhvaćeno i manje pasa. Sterilizacija se implementira kroz postupak: uhvati, steriliši, vakciniši i pusti”, pojasnio je Grbić i pozvao sve vlasnike pasa da u sklopu ove velike besplatne akcije prijave svoje ljubimce.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 06.februar 2023. godine

Vanja A

Penzioneri u ponedjeljak dobijaju po 100 KM

M.

Parastos stradalim Srbima: Organizovan besplatan prevoz u Drakulić 5. februara

M.

Ostavite komentar