11. Juna 2021.

Za osam sati planule subvencije za kupovinu 2.000 električnih vozila

Big Portal

Prijem zahteva započeo je u četvrtak ujutru u osam sati preko prodajnih mesta za vozila, tako da su za manje od osam sati ukupno primljena 1.464 zahteva za sufinansiranje 1.950 vozila, rekla je za Hinu načelnica Sektora za energetsku efikasnost Maja Rajčić.

Ona je kazala da su 60 odsto zahteva podneli građani odnosno fizička lica.

Veliki interes i za električne motocikle

Dve trećine prijavljenih vozila su M1 kategorije, dakle putnički automobili za koje je prosečno traženo 63.000 kuna (8.400 evra).

Zahvaljujući podsticajima neki od modela električnih automobila cenovno su stali uz bok klasičnim automobilima iste klase, stoga ne čudi, kaže Rajčić, da su među najprodavanijima bili oni srednje klase.

Veliki interes bio je i za električne motocikle, za koje se moglo dobiti do 20.000 kuna (2.670 evra).

Nakon što su građani i firme rezervisali tražene subvencije, u Fondu kažu da su oni koje su se prijavili dužni da u roku od osam dana na račun prodavca uplate obavezni minimalni depozit, a prodavac će u aplikaciju Fonda učitati dokaz o prijemu uplate od strane kupca.

Nakon toga, kupcima će e-mailom stići potvrda o uspešnom završetku prijave na Javni poziv Fonda, a onima s potpunom i ispravnom dokumentacijom će na adresu stići i odluka i ugovor o sufinansiranju.

Isplate će ići jednokratno

Sredstva će se isplaćivati jednokratno, u roku od 30 dana od prijema potpune dokumentacije za isplatu.

U slučaju da u roku od osam dana određeni broj rezervacija ne bude potvrđen uplatom depozita, Fond će ponovno otvoriti javni poziv te će prodavci nastaviti sa primanjem zahteva do ukupno raspoloživog budžeta.

“Naš cilj je da sredstva za kupovinu energetski efikasnih vozila dodeljujemo kontinuirano. Želimo da dođemo u fazu da, poput nekih drugih članica EU, imamo trajno otvoreni poziv tako da se svako ko se odluči na kupovinu takvog vozila može u svakom trenutku direktno prijaviti”, zaključila je Rajčić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare