26. Jula 2021.

Za održavanje javne higijene na području Banjaluke tri miliona KM

Big Portal

U ovom programu ističe se da su sredstva predviđena za pranje saobraćajnih površina, čišćenje i održavanje objekata za odvodnju, uklanjanje miješanog otpada, privremenih divljih deponija i otpada odloženog u kontejnere od pet m³ i rad Higijeničarske službe, koja zbrinjava napuštene, stradale i uginule životinje.

“Iz ovog slijedi čitav niz svakodnevnih aktivnosti na održavanju, čišćenju i pranju užeg gradskog jezgra pa i šire, kao i periodičnom čišćenju i pranju pojedinih gradskih kvartova, te odvoza otpada iz seoskih područja. Takođe, ovim sredstvima se pokrivaju i stalna proljećna i jesenja akcija čišćenja i uređenja grada ove godine”, navodi se u Programu zajedničke komunalne potrošnje.

Dodaje se da se za čišćenje i odvoz miješanog otpada s javnih površina za ovu godinu izdvaja ukupno 1,6 miliona KM.

“Od ovog iznosa, za ručno čišćenje javnih saobraćajnih površina izdvaja se 420.000 KM, za mašinsko čišćenje javnih saobraćajnih površina oko 60.000 KM, za prikupljanje otpada s uređenih i neuređenih zelenih površina 230.000 KM, za sakupljanje lišća s javnih zelenih površina 15.000 KM, za prikupljanje otpada i vanredno čišćenje javnih površina poslije povećanog obima korištenja javnih površina, elementarnih nepogoda i slično 5.000 KM”, navodi se u programu.

Dodaje se da je za utovar i odvoz na regionalnu deponiju prikupljenog otpada i lišća s javnih površina namijenjeno ukupno 871.000 KM.

“Za utovar i odvoz miješanog otpada prikupljenog u proljećnoj i jesenjoj akciji čišćenja grada izdvaja se 50.000 KM”, piše u ovom godišnjem programu.

Za pranje saobraćajnih površina i održavanje objekata za odvodnju iz budžeta grada za ovu godinu namijenjeno je ukupno 273.000 KM.

“Od ovog iznosa se za dnevno pranje javnih saobraćajnih površina izdvaja 30.000 KM, za noćno pranje javnih površina takođe 30.000 KM, za vanredno pranje saobraćajnih površina poslije vremenskih nepogoda 3.000 KM, za čišćenje i propiranje uličnih slivnika, oborinske kanalizacije i drugih objekata 10.000 KM, te za hitne intervencije na objektima za odvodnju i održavanje 200.000 KM”, navodi se u ovom programu.

Za uklanjanje miješanog otpada s privremenih divljih deponija i odloženog u kontejnere od pet m³ iz budžeta biće izdvojeno 665.000 KM.

“Za uklanjanje miješanog otpada s privremenih i divljih deponija i odvoz na regionalnu deponiju u planu je ove godine 5.000 KM, a za prikupljanje otpada duž magistralnih i regionalnih puteva i održavanje higijene na izgrađenim autobuskim stajalištima, dječjim igralištima i gušće naseljenim mjestima 50.000 KM. Za sprovođenje proljećne i jesenje akcije čišćenja i uređenja područja mjesnih zajednica biće izdvojeno 10.000 KM, a za odvoz miješanog otpada odloženog u kontejnere od pet m³ na udaljenosti od regionalne deponije 600.000 KM”, navodi se u Programu zajedničke komunalne potrošnje.

Za ostale poslove javne higijene pranirano je oko 3.000 KM, a za rad Higijeničarske službe oko 145.000 KM.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare