Za novogodišnje ukrase Banjaluka izdvaja 60.000 KM - BIGportal.ba
Banja Luka

Za novogodišnje ukrase Banjaluka izdvaja 60.000 KM

Grad Banja Luka izdvojiće 60. 000 maraka za kupovinu lančanica, figura i ostalog materijala za novogodišnje ukrase.

U specifikaciji robe navedeno je da Grad kupuje ukras u obliku stabla čija je krošnja široka i visoka maksimalno 6,5 metara i koje ima minimalno 50 grana i 20.000 LED lampica sa „efektom svjetlucanja“.

Pored toga Grad kupuje i ukras „u obliku ženske figure u balskoj haljini“, odnosno „kraljicu“ koja je visoka četiri metra i čija je haljina široka 2,5 metra. I „kraljica“ mora da bude ukrašena i to sa najmanje 10.000 LED lampica sa „efektom svjetlucanja“.

Trebaju li nam ukrasi?
Nezavisni odbornik u Skupštini Grada Banja Luka Mirna Savić Banjac smatra da se sa novcem građana mora raspolagati mnogo pažljivije. Novogodišnji ukrasi su važni, ali ne i neophodni.

  • Slično je kao i sa ogromnim iznosom od 1,2 miliona KM za popločavanje u centru ili formalno mjerenje kvaliteta vazduha za koji se tvrdi da je prva kategorija, dok ostala mjerenja pokazuju sasvim drugačiju sliku. Treba da se štedi na novogodišnjim ukrasima. Grad treba uljepšavati za manje novca, a popravljati kvalitet života građana – kazala je Savić Banjac.

Jelka ili stepenice

I njen nezavisni odbornički kolega Saša Lazić smatra da je 60.000 maraka previše za „kićenje jelke“. On dodaje da Grad „ne daje iz svog džepa, pa im se može“.

  • Za pola tih para mogu se srediti i u normalnu funkciju dovesti sva propala starčevačka stepeništa, te u svim naseljima postaviti nešto od sportskih rekvizita, kao što su koš, mreža za odbojku ili sto za stoni tenis, a za ostatak para još masa stvari. Da se odredilo šest hiljada maraka, pa i nekako, ali 60.000 je stvarno previše – kazao je Lazić.

Cijena ovih ukrasa je 59.999 maraka sa PDV-om.

Petrović Zečić: Svaki ukras se višestruko isplati
Odbornik SNSD-a Ljilja Petrović Zečić ističe da je Banja Luka u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika u posljednjih nekoliko godina neprepoznatljiva.

  • Ukrasi i instalacije na ulazima u grad i u samom centru grada daju poseban svečarski duh. Veliki broj turista dolazi u Banju Luku tokom čitave godine, a posebno u decembru i januaru. Očekivanja onih koji će svoj novac u Banjoj Luci potrošiti na različite sadržaje se ne smiju iznevjeriti – istakla je Zečić Petrović.

Ona dodaje da je „Banja Luka glavni grad Republike Srpske, jedan među najljepšim u regionu“ i dodaje „da se svaki ukras i svaka sijalica višestruko isplate“.

  • Beograd, Zagreb, Ljubljana, Maribor, Novi Sad, Niš, Podgorica, Skoplje, Grac – u ovom nizu gradova vidim i Banju Luku. Iznos od 60.000 KM je uopšte neupitan da se o njemu polemiše. I da je uloženo više za mene bi imalo opravdanje. Svaka uložena marka u novogodišnje ukrase je pametno ulaganje koje će se višestruko vratiti – zaključila je Ljilja Petrović Zečić.

(mojabanjaluka)

Danas objavljeno

Planirana isključenja el.energije za 18. i 19.04.2021 godine

Vanja A

Počelo označavanje “humanih parkinga” u Banjaluci

M.

Za vikend akcija “Alkohol”

M.

Ostavite komentar