ZA NEODGOVORNE KAZNE DO 500 KM Inspekcija kontroliše septičke jame po naseljima - BIGportal.ba
Banja Luka

ZA NEODGOVORNE KAZNE DO 500 KM Inspekcija kontroliše septičke jame po naseljima

Vodna inspekcija i Komunalna policija od 1. septembra krenuće u kontrole septičkih jama po domaćinstvima u svim dijelovima grada gdje ne postoji izgrađena kanalizaciona mreža, kako ne bi dolazilo do izlivanja fekalija po putevima i lokalnim vodotokovima, najavljeno je iz Gradske uprave.

– U naseljima gdje ne postoji kanalizaciona mreža, domaćinstva su, prema zakonu, dužna da imaju izgrađene septičke jame i da ih redovno i na propisan način održavaju – precizira načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

Svim mjesnim zajednicama su već upućeni dopisi sa ovim obavještenjem, kako bi stanovnici bilo upoznati sa predstojećom kontrolom. U obavještenju se, između ostalog, podsjeća na obavezu propisnog pražnjenja postojećih septičkih jama, u skladu sa pravilnikom o ispuštanju otpadnih voda za gradove i naselja gdje nema javne kanalizacije.
– Sugeriše se građanima da izvrše navedenu obavezu prije kontrola na terenu, pogotovo što će svi koji budu uhvaćeni u prekršaju biti suočeni sa kaznom od 500 KM – ističe Kecman.

On naglašava da će biti kažnjeni i svi vlasnici objekata koji nemaju izgrađenu septičku jamu ili je, pak, prazne na nepropisan način, odnosno ispuštaju u vodotokove ili na druge površine.

– Naš cilj i nije kažnjavanje, nego zaštita stanovništva i životne sredine, koju ugrožavaju nesavjesni sugrađani – zaključuje Kecman.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

KVAROVI NA MREŽI: Bez grijanja potrošači u dijelovima šest ulica

M.

Sljedeće sedmice tri dana “Otvorenih vrata”, ostalo za revakcinaciju

M.

U Banjaluci rođeno 8 beba

M.

Ostavite komentar