Za neiskorištena sredstva plaćeno 56 miliona KM - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Za neiskorištena sredstva plaćeno 56 miliona KM

Bosna i Hercegovina je u proteklih nešto više od 21 godine kreditorima platila više od 56 miliona maraka za odobrena, a neiskorištena sredstva. Problem je što ne postoji nikakva vrsta odgovornosti za one koji neradom u milionskim iznosima oštete državne finansije.

Iznos naknade koju BiH iz godine u godinu plaća za odobrena, a neiskorištena sredstva zavisi od ukupne visine kredite kao i od dinamike povlačenja novca. Najveći penali plaćeni su 2011. godine kada je iz državnog budžeta isplaćeno 6,9 miliona maraka i 2018. kada je kreditorima plaćeno 6,3 miliona maraka. Ove podatke dao je stari saziv Savjeta ministara još u julu prošle godine kada je pitanje uputio poslanik u državnom Parlamentu Saša Magazinović.

„To je isto kao kad bi vi uzeli kredit u banci i sve vam završeno i nikad ne podignete taj novac naravno kad država to radi da se plaćaju penali što pokazuje neodgovornost u implementaciji projekata za koje tražite kreditna sredstva i pri tome se ne radi samo o institucijama budući da se država zadužuje u ime i entiteta i javnih preduzeća i nižih nivoa vlasti to je jedna epidemija nekorektnog i neodgovornog ponašanja za šta do sada niko nije snosio odgovornost“, ističe Saša Magazinović, poslanik SDP u PS BiH.

Na visinu kazne odnosno penala utiče više faktora. Pored ukupnog iznosa odobrenih kredita, dešava se i da je odobravanje kredita uslov za početak realizacije nekog projekta ali i raspisivanje tendera za izvođače radova. Tada se penali plaćaju čak i ako nema kašnjenja u realizaciji. Ekonomisti kažu da je dodatni razlog za neefikasnost – tromost birokratije.

„Imamo problem što su to sredstva za infrastrukturne projekte koji imaju za posljedicu Zakon o javnim nabavkama koji je vjerovatno zakon koji je prerastao i treba ga mijenjati gdje su te tenderske procedure veoma spore i onda nenamjernim postupanjem administracije se dovodi do kašnjenja i ovo bi bio dobar poziv da se ozbiljno krene u reformu javnih nabavki i Zakon o javnim nabavkama“, kaže Branko Kecman, ekonomista iz Udruženja „Misli dobro“.

Odgovornost za one koji svojim neradom oštete državni budžet i po nekoliko miliona mora postojati. Međutim, tu odgovornost ne može preuzeti samo država ako se uzme u obzir da su krajnji korisnici kredita lokalne zajednice, kantoni, eniteti ali i javna preduzeća.

„Onaj ko uzme kredit a ne povuče ga a onda država plaća penale morao bi da snosi odgovornost, vjerovatno i zbog neformiranja Savjeta ministara odnosno izvršne vlasti na nivou BiH u toku 2019.godine mnogo sredstava nije povučeno kao što znamo vjerovatno jedan dio ovih penala će da se odnosi na 2019. godinu“, smatra Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Zbog sporosti u sprovođenju 74 projekta u BiH, u periodu od 1996. do 2018. isplaćeno je 31,2 miliona maraka. To su većinom krediti namijenjeni za infrastrukturu u oblasti elektroenergetskog sektora i transporta. Za nesavjesno trošenje državnog novca u BiH još uvijek niko nikad nije odgovarao.

BN TV

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar