Za nabavku respiratora stiglo osam “nevidljivih” prijava i jedna od Srebrene maline - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Za nabavku respiratora stiglo osam “nevidljivih” prijava i jedna od Srebrene maline

Odbor Doma naroda Parlamenta FBiH podnio je izvještaj o aktivnostima sprovedenim na utvrđivanju utvrđivanja činjenica o nabavci 100 respiratora iz NR Kine.

Posao je, kako je poznato, dobila kompanija “Srebrena malina”, koja se bavi proizvodnjom i preradom voća i povrća. U izvještaju je navedeno da je na adresu Federalne uprave civilne zaštite stiglo devet prijava, ali ni jedna nije dostavljena na uvid, uključujući spornu od Fikreta Hodžića, TV voditelja i vlasnika “Srebrene maline”.

Odbor formiran prije tri sedmice, je od sedam institucija tražio odgovore na deset pitanja u vezi sporne nabavke respiratora. Pitanja su upućena Vladi FBiH, Ministarstvu zdravstva FBiH, Federalnoj upravi civilne zaštite, Federalnoom štabu civilne zaštite, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, Agencije za javne nabavke BiH i kompaniji “Srebrena malina”.

Zadovoljavajuće odgovore dostavili su Ministarstvo zdravstva FBiH i Agencija za javne nabavke BiH. Šturi dokument, umjesto osgovora stigao je je iz Federalnog štaba civilne zaštite. Jelka Milićević, komandantica Štaba je u svom dopisu navela kako je njen sekretar konstatirao da se dostavljena pitanja ne odnose od Štab, te je lično odgovorila na upit.Navela je kako Federalni štab civilne zaštite nije donio odluku o nabavci spornih respiratora, dok je na ostala pitanja odgovorila sa “nije mi poznato”.

Tužilaštvo BiH i SIPA u okviru istrage koja se vodi u ovom predmetu. Istovremeno, kako je navedeno u izvještaju Odbora, Mustafa Kadribegović, v.d. direktor FUCZ je prisustvovao sjednici te tom prilikom rekao da ne raspolažu dokumentacijom.

– Takođe je rekao da je Sanita Alagić, pomoćnica direktora rekla da je bilo ukupno devet ponuda za nabavku respiratora, ali da je on lično vidio samo jednu i to ponudu “Srebrene maline” – istaknuto je u izvještaju, piše Avaz.

Nijedan ponuda nije dostavljena na uvid Odboru, kako je to traženo dopisom institucijama. Kako je pojasnio Kadribegović dokumenti nisu protokolisani u upravi.

Danas objavljeno

U Britaniji za 24h dato više od 600.000 doza vakcina

M.

Pentagon potvrdio autentičnost snimaka NLO

M.

Vučić: Svi su “skočili za vrat” Srbiji i Srpskoj, a ćute o velikoj Albaniji

M.

Ostavite komentar