10. Jula 2021.

“Za mališane najbolji Fajzer” Pedijatri u Srbiji donijeli preporuku za vakcinaciju djece

Big Portal

Dječji ljekari donijeli su ovaj savet imajući u vidu da nova istraživanja mutiranih sojeva virusa pokazuju veću učestalost obolevanja najmlađih nego do sada, nešto težu kliničku sliku u toj populaciji i lakše i brže prenošenje na starije.

– Vakcinaciju treba sprovesti što pre kako bi se spriječilo masovno obolijevanje u ovoj, ali i drugim starosnim grupama, spriječili teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen. Prema svim dosadašnjim ispitivanjima, vakcina koja se preporučuje za ovu populaciju je “fajzer-biontek” jer je bezbjedna, sa veoma malo nuspojava, uz postignuti procenat zaštite veći od 95 odsto – kaže se u preporuci.

Međutim, iako stručnjaci sve glasnije apeluju da je vakcinacija jedini način da se trajno zaustavi širenje virusa korona i spriječi razbuktavanje četvrtog epidemijskog talasa, Srbija i dalje ima “crne rupe” u pojedinim dijelovima. Broj vakcinisanih tamo jedva prelazi 20 odsto, pišu Novosti.

Prema rečima Mirsada Đerleka, državnog sekretara Ministarstva zdravlja, najteža situacija je u Tutinu, gdje je vakcinisano svega 13,8 odsto, a na začelju su i Novi Pazar sa 22,3 i Lajkovac sa 23,2.

– Sa ovako niskim procentom imunizacije, pogotovo među mladima, i sa delta sojem koji će tek pokazati svoju jačinu za nekih mjesec do dva dana, ne možemo da očekujemo mirnu jesen – rekao je Đerlek.

Najveći broj građana Novog Pazara beži od vakcine jer je preležao koronu, pa vjeruje u antitijela i ne žuri sa primanjem cjepiva:

– Bolovao sam u martu. Htio sam da se vakcinišem, ali sam još uvijek zaštićen, bar mi tako ljekar reče. Kad ostanem bez antitijela, primiću vakcinu – kaže Goran.

Ima i onih koji ne vjeruju u virus korona, a samim ti ni u vakcinu, a žene se pribojavaju steriliteta.

Da je vakcina neupitna, zaključili su i u susednoj Hrvatskoj. Prema analizama tamošnjeg Zavoda za javno zdravlje, nijedna osoba koja je vakcinisana nije umrla od posljedica zaraze.

– Od svih vakcinisanih osoba, nakon primljene prve doze zarazile su se 8.423, što je nešto manje od jedan odsto ukupno vakcinisanih. Nakon potpune vakcinacije, obolelo je 1.146 osoba – saopšteno je u Hrvatskoj.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare