28. Oktobra 2019.

Za jedan dan ponuđeno 1.100 radnih mjesta u Banjaluci i Sarajevu

Big Portal

Najtražniji su bili fabrički radnici, ali i kreativci u oblasti dizajna i IT sektora.

Zajednička crta oba sajma bila je spremnost poslodavaca da se s potencijalnim radnicima dogovaraju o platama i uslovima rada, te izražena potreba za obukama i prekvalifikacijama.

Sajam zapošljavanja “BL 2019” u Banjaluci okupio je 50 privrednih subjekata, koji us ponudili oko 350 radnih mjesta iz drvopređivačakog, prehrambenog i metalskog sektora, zatim industrije tekstila, kože i obuće, uslužnih djelatnosti, ali i bankarskog i zdravstvenog sektora.

Direktorka prodaje Štamaprije “Atlantik BB” Bojana Radić rekla je da traže radnike u procesu proizvodnje, na velikim štamparskim mašinama, kao i radnike u procesu dorade. Ona je istakla da je kompanija, zbog manjka radne snage, spremna na dogovor o visini plate, kao i na stvaranje mogućnosti za napredovanje u poslu, koje takođe donosi i povišicu plate.

Bojan Dragišić iz Kreativne agencije “Plej tim” Banjaluka rekao je da je u kreativnoj industriji sve veća potreba za radnom snagom, te da se u agenciji trude da organizuju edukaciju mladih koji imaju kreativni potencijal.

–Trenutno smo u potrazi za montažerom, grafičkim dizajnerom, te kadrom za video-animaciju. Uvijek smo raspoloženi za nove ljude, koji su spremni da uče i stvaraju. Mladi su kod nas veoma kreativni, treba im pružiti priliku da svoj potencijal pokažu i oblikuju – dodao je Dragišić.

U Sarajevu je na sajmu ponuđeno 800 novih radnih mjesta, a nezaposleni su popunili više od 900 aplikacija za posao. Na manifestaciji je učestvovalo 120 poslodavaca, uglavnom iz oblasti IT industrije, turizma, starih zanata i startapa.

Tokom Sajma u Sarajevu su predstavljeni i Klubovi za traženje posla, aktivna mjera grupnog savjetovanja, koja je uvedena uz podršku YEP – programa za zapošljavanje mladih. Ovom mjerom je od njenog uvođenja obuhvaćeno 1.400 mladih žena i muškaraca od čega se njih 35 odsto zaposlilo.

Srpskainfo, Milkica Milojević
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare