Za ili protiv zabrane motora SUS od 2035? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Za ili protiv zabrane motora SUS od 2035?

Njemačka ne podržava plan Evropske unije da od 2035. zabrani prodaju vozila sa klasičnim motorom, rekao je u četvrtak ministar saobraćaja Folker Vising (Volker Wissing), dan pošto je Evropski parlament usvojio kontroverzni nacrt zakona o zabrani vozila koja emituju ugljen-dioksid.

Usaglašavanje nacrta sa članicama, međutim, tek predstoji, što znači da tekst nacrta može biti izmenjen i ublažen.

“Želimo da nova vozila sa motorima na sagorevanje mogu prvi put da se registruju i kasnije, pod uslovom da koriste e-gorivo,” odgovorio je Vising na upit agencije dpa.

E-gorivo, tečno ili gasovito, industrijski se dobija spajanjem ugljohitrata i vode uz upotrebu struje iz obnovljivih izvora, poput solarne.

Ono, računajući od proizvodnje do potrošnje, ostavlja neuporedivo manji karbonski otisak od fosilnog goriva

“Zeleno svetlo za klimatski neutrala vozila sa motoro sa unutrašnjim sagorevanjem se ne kosi sa principom otvorenosti tehnologije,” rekao je Vising, dodajući da mnogo poslova zavise od takvih motora.

Vising je time protivrečio ministarki za životnu sredinu Štefi Lemke (Steffi), koja je u martu u ime nemačke vlade izričito podržala klimatske ciljeve Evropske komisije, dodatno zaoštrene prošle godine.

Na glasanju u Strazburu, većina evropskih poslanika je podržala zabranu prodaje i registrovanja novih vozila sa motorom koji stvara gasove staklene bašte. Amandmani konzervativaca koji su pokušali da ublaže definiciju nisu dobili podršku većine.

B92.

Danas objavljeno

Za zatvor: Rimčevom Neverom usred dana jurio 328 km/h

Zeljka

Počela proizvodnja električnog kamiona Tesla Semi, isporuke u decembru

Zeljka

Audi RS3-R je nova “džepna raketa” iz ABT-a

Zeljka

Ostavite komentar