13. Jula 2019.

Za grčku vladu nema odmora

Big Portal

Prošlo je tek nedjelju dana kako je novi grčki premijer Kirijakos Micotakis položio zakletvu, ali je već počeo da radi punom parom.

Lider Nove demokratije je odmah nakon izbora najavio da vlada neće praviti ljetnu pauzu, jer nema vremena za gubljenje, i to obećanje je ispunio.

Njegov kabinet etabliranih političara, tehnokrata i bivših socijalističkih reformatora već se sastao, pojašnjavajući filozofiju nove vlade desnog centra – ministri neće biti tu samo da bi postavljali ciljeve, već će ih i nadgledati. Pred njima su bile plave fascikle sa referentnim ciljevima. Kao i u svakom dobrom poslu, izvještaji o napretku moraju biti sačuvani, piše “Gardijan”.

U eri u kojoj je sve u pojavi, bivši bankar Micotakis se trudi da postavi novi ton nakon četiri godine burne vladavine njegovog ljevičarskog prethodnika Aleksisa Ciprasa.

Policijski kombiji i barijere, simboli straha od protesta koji je imala Ciprasova vlada, uklonjeni su sa puta do premijerove kancelarije.

Za mnoge Grke novi stil nije samo simboličan. Njihova prva vlada nakon međunarosnog spasavanja smatra se početkom nove ere, prelaskom psihološkog praga nakon depresivne decenije usmjerene na štednju, strah od bankrota i dužničku krizu.

– Ono što vidimo je nova generacija političara. Micotakis je harvardski obrazovan, orijentisan na rezultate i sa tehnokratskim pristupom. On gotovo da želi da vodi Grčku kao poslovni projekat, uz rizik da uvrijedi neke od pripadnika stare garde svoje stranke – rekao je politički novinar Pantelis Kapsis.

U njegovom kabinetu sada sjede i pripadnici centra, koje je pridobio antipopulističkim stavom i reformatorskom, proevropsom politikom.

Međutim, pojavile su se i prve zamjerke. Njegova nova uprava je kritikovana zbog nedovoljne zastupljenosti žena, kojih ima samo pet od ukupno 51 mjesta.

Micotakis je to pravdao time što su žene “mnogo neodlučnije” da zauzmu položaje u kabinetu od muškaraca i dodao da se nada da će se to poboljšati.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare