Za godinu nije usvojen nijedan zakon u Parlamentu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Za godinu nije usvojen nijedan zakon u Parlamentu

Aktuelni saziv Parlamenta BiH najneefikasniji je u istoriji ove zemlje. Za godinu i četiri mjeseca otkako je konstituisan, poslanici i delegati nisu usvojili nijedan zakon, a prilično je neizvjesno kada će se to dogoditi.

Osim konstitutivnih, poslanici i delegati su održali tek nekoliko redovnih i hitnih sjednica na kojima su se uglavnom bavili izvještajima koji su stari i po nekoliko godina.

U prošlom mandatu Predstavnički dom održao je za prvih 14 mjeseci 25 sjednica, dok je Dom naroda u tom istom periodu imao 14 sjednica. Oba doma su u tom periodu održala po jednu zajedničku i jednu posebnu sjednicu.

Bivši član Centralne izborne komisije i analitičar Vehid Šehić rekao je za “Glas Srpske” da je BiH u parlamentarnoj krizi od 2018. godine i da zakonodavna vlast, iako je formirana, u suštini ne donosi zakone niti radi kapacitetom i tempom koji se od nje očekuje.

  • Dosta vremena je potrošeno na političke razmirice u vezi sa formiranjem Savjeta ministara, a sporenja i blokade sasvim izvjesno trajaće još neko vrijeme s obzirom na stavove iz Republike Srpske da će njihovi zvaničnici u institucijama BiH učestvovati u radu, ali da neće donositi nikakve odluke. Imaćemo parlamentarna zasjedanja, ali bez konačnih proizvoda, a to su zakoni.

To nikoga ne treba da iznenađuje jer u BiH nema političke odgovornosti prema građanima. Poslanici i delegati i pored toga primaju plate i naknade kao da rade punim kapacitetom, kao da donose važna zakonska rješenja. Te plate i naknade ne samo da su enormno visoke u odnosu na građane BiH nego su enormno visoke i u odnosu na njihove kolege u parlamentima susjednih zemalja – rekao je Šehić.

Dodao je da je takav odnos poslanika i delegata prema građanima BiH koji moraju da rade da bi zaradili platu i da je to diskriminacija koja je realnost BiH.

(Glas Srpske)

Danas objavljeno

Ministarstvo zatražilo hitno izjašnjenje Atovića zbog poziva na rat

M.

Steže se obruč oko ubice porodice Đokić: Jake policijske snage u selu gdje su pronađena spaljena tijela

M.

U Sloveniji najveći dnevni broj infekcija Kovid-19 od marta

M.

Ostavite komentar