Za godinu dana drastičan pad prihoda Rafinerije ulja Modriča - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Za godinu dana drastičan pad prihoda Rafinerije ulja Modriča

Poslovni prihodi Rafinerije ulja Modriča unazad godinu dana prepolovljeni. Bili su oko 18,3 miliona KM, dok su na kraju septembra ove godine iznosili tek oko 9,9 miliona maraka.

Rafinerija ulja Modriča je u 9 mjeseci ove godine prikazala neto gubitak od 2,3 miliona konvertibilnih maraka, dok su u istom periodu prošle godine imali neto dobit od oko 2,4 miliona KM.

Koji je tačan uzrok ovome nije poznato, ali se u finansijskom izvještaju o poslovanju može primjetiti da su poslovni prihodi Rafinerije ulja unazad godinu dana prepolovljeni. Bili su oko 18,3 miliona KM, dok su na kraju septembra ove godine iznosili tek oko 9,9 miliona maraka.

Jedan od razlog može biti taj što u modričkoj rafineriji od oktobra prošle godine ne radi nova proizvodna linija. Kako nam je ranije objasnio predsjednik Sindikata Rafinerije ulja Zlatko Tanasić, ova linija ne radi zbog havarije u Rafinariji nafte u Brodu iz koje se nabavljala sirovina za Modriču.

– Nama je rečeno da je ta sirovina izuzetno skupa na tržištu i da je zato ne nabavljaju – rekao nam je Tanasić.

Takođe, u finansijskom izvještaju za 9 mjeseci je prikazan manji broj radnika u odnosu na isti period prošle godine, i to za 27 radnika.

Ruski vlasnik, kompanija “Zarubežnjeft”, poslala je obavijest sindikalcima da će do kraja godine otpustiti 68 radnika iz Rafinerije nafte i 22 radnika iz Rafinerije ulja zbog tehnološkog viška.

– Znamo mi od prije za njihove namjere za otpuštanjima kroz program za rješavanje viška radnika. Ali, nismo znali ove detalje da se u cijeloj ovoj i narednoj godini neće nabavljati sirovina i da se neće pokrenuti Rafinerija u Brodu i nova linija u Modriči ni naredne godine – ističe Tanasić.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Preminuo Milutin Mrkonjić

M.

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Ostavite komentar