ZA GODINE I DOZVOLU NIKO NE PITA : Mladi u BiH sve više kupuju plinske pištolje, CIJENE BAGATELA - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

ZA GODINE I DOZVOLU NIKO NE PITA : Mladi u BiH sve više kupuju plinske pištolje, CIJENE BAGATELA

U Bosni i Hercegovini sve je veći trend kupovine plinskih pištolja, koji su dostupni po pristupačnim cijenama, već od 70 maraka.

Riječ je o replikama replike pravih pištolja i izgledaju autentično kao poznati revolveri, “tetejac”, “glok” i teško je “provaliti” da nije riječ o stvarnom oružju.

Ali, upravo zbog toga, ali i činjenice da je bez dozvole i u krivim rukama opasnost, pokrenuta je inicijativa da se i plinski pištolj zavede pod kategoriju za koju je potrebno odobrenje policijskog organa, a ne prijava, jer se zbog vjerodostojnog izgleda često koristi prilikom razbojništava.

Tako se na internetskom tržištu nalazi mnoštvo oglasa za prodaju plinskih pištolja i municije za njih. Najskuplji takav pištolj moguće je kupiti za 450 maraka (artemis), a municija je, takođe, jeftina i iznosi svega pola marke po metku.

I dok izgledom i zvukom prilikom ispaljenja podsjećaju na pravi, zbog čega izazivaju strah kod ljudi, plinski pištolji koje mahom kupuju mladi u BiH ne mogu nanijeti povrede jer je cijev pregrađena.

Prvenstveno služe za zvučno označavanje početka takmičenja, navikavanje lovačkih pasa na pucanj, te za zabave poput svadbi.

Aldina Alić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ističe da je važeći zakon o nabavljanju i držanju oružja precizno definisao uslove pod kojim građanin može kupiti plinski pištolj i dobiti odobrenje.

– Građanin je dužan u roku od osam dana nakon kupovine plinskog pištolja u specijaliziranoj prodavnici, prijaviti ga nadležnoj policijskoj stanici uz dokaz o porijeklu (račun, op. a.), koja mu potom izdaje potvrdu o prijavi oružja – kaže Alić.

Nije zakonita
Naglašava da svaka kupovina i nabavka koja nije u skladu s važećim procedurama predstavlja nezakonito nabavljanje i držanje oružja, u ovom slučaju plinskog, te podrazumijeva utvrđivanje prekršajne odgovornosti vlasnika i njegovo sankcionisanje.

(Avaz)

Danas objavljeno

Vozio pijan i pod zabranom skrivio tešku nesreću: Vozaču ubici iz Kotor Varoša četiri godine robije

M.

EU se ne šali, pala paprena kazna: Milion evra dnevno

M.

Mijenjaju se uslovi za starosnu penziju u Srpskoj

M.

Ostavite komentar