Za ekonomski oporavak nakon pandemije 250 miliona evra BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Za ekonomski oporavak nakon pandemije 250 miliona evra BiH

Ambasadori pri Evropskoj uniji danas su potvrdili prijedlog Komisije o pružanju makrofinansijske pomoći u iznosu do tri milijarde evra za deset partnera obuhvaćenih procesom proširenja i partnera u susjedstvu, kako bi im se pomoglo da se nose sa privrednim posljedicama pandemije bolesti COVID-19, saopštila je Delegacija EU u BiH.

-Zemlje obuhvaćene procesom proširenja i zemlje u susjedstvu naši su najbliži partneri. Sada je više nego ikad ranije ključno da se držimo zajedno i pokažemo solidarnost u suočavanju sa ekonomskim i socijalnim posljedicama ove globalne krize – rekao je Zdravko Marić, hrvatski ministar finansija.

Finansijska pomoć biće pružena u obliku zajmova pod vrlo povoljnim uslovima, a kako je ranije i rečeno, predviđeno je da BiH dobije 250 miliona evra, što je najviše od zemalja regiona.

Pomoć EU zemljama treba da posluži za pokrivanje njihovih neposrednih potreba za finansiranjem koje su se povećale zbog izbijanja bolesti COVID-19.

-Uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda, tim sredstvima doprinijeće se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije koronavirusa – navodi se u saopštenju.

Novac će biti dostupan dvanaest mjeseci, a isplatiće se u dvije rate. Prosječno dospijeće zajma iznosiće najviše 15 godina. Pomoć će zavisiti od memoranduma o razumijevanju, o kojem svaka zemlja partner treba da postigne dobovor sa Komisijom.

Kako bi prijedlog mogao stupiti na snagu, njegov tekst moraju donijeti i Evropski parlament i Savjet.

Srpskainfo, Valentina Mišljenović
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Godfri: Nemam osjećaj da su Srbi rusofili

M.

Dijana Hrkalović sprovedena u Centralni zatvor

M.

U Srpskoj 273 novozaraženih, preminula 21 osoba

M.

Ostavite komentar