Za dva projekta 1,4 miliona KM - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Za dva projekta 1,4 miliona KM

„Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS) namjerava da za dva projekta kako modernizovati termoelektrane (TE) Gacko i Ugljevik i konsultantske usluge plati više od 1,4 miliona maraka.

ERS je tendere za nabavku usluga tehničkog rješenja modernizacije TE Gacko i Ugljevik, finansijske evoluacije i konsultantske usluge raspisala u petak, a rok za predaju ponuda je 26. april.

Procijenjena vrijednost javne nabavke, bez uključenog PDV-a, za svaku od TE, iznosi 600.000 KM. S porezom bi ERS sve trebalo da plati 1.404.000 KM.

Predmetna dokumentacija treba da se sastoji od tehničkih rješenja radova na kotlovskom postrojenju, radova na turbopostrojenju i finansijske evoluacije sa određivanjem potrebnih ulaganja u modernizaciju i proračunom ekonomskih parametara opravdanosti investiranja.

Cilj izrade dokumentacije isti je za obje termoelektrane.

Projektom nisu obuhvaćene mjere za zaštitu životne sredine (smanjenje emisije NOx, SO2 i praškastih materija) radi usklađivanja sa propisima EU.

Što se tiče tehničke i profesionalne sposobnosti, ponuđači za oba tendera treba da imaju iskustvo u realizaciji najmanje tri projekta koji se odnose na analizu rada / proračune parnih turbopostrojenja u posljednje tri godine i najmanje tri projekta koji se odnose na proračune parnih kotlova u posljednje tri godine.

Ponuđač treba da ima na raspolaganju akreditovanu laboratoriju za ispitivanje sa važećim sertifikatom o akreditaciji čiji obim obuhvata termotehnička prijemna i pogonska ispitivanja parnih turbina i parnih turbopostrojenja prema određenom standardu.

TE Gacko je druga na zapadnom Balkanu po zagađenju vazduha sitnim česticama čije je udisanje štetno za pluća i srce, tvrdi više evropskih organizacija za zaštitu životne sredine, objavio je ranije portal CAPITAL.

TE Ugljevik emituje velike količine sumpor dioksida (SO2) zbog čega jedina u BiH gradi 80 miliona evra vrijedno postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova.

Sporazum o modernizaciji termoelektrana Gacko i Ugljevik vrijedan 200 miliona evra trebalo je da bude potpisan još krajem maja prošle godine u Rusiji, te da ruska kompanija ZIO modernizuje termoelektrane u RS. Srpska je trebalo da pripremi dokumentaciju, a da otplata bude obezbijeđena kroz isporuku struje koja će biti dobijena modernizacijom. To se međutim nije desilo, a priprema dokumentacije tek počinje.

(Capital)

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

1 Komentar

Banjalučanin 9 Aprila, 2019 at 6:20 pm

Stara škola sklapanja ugovora za informatičke usluge.

Odgovori

Ostavite komentar