30. Jula 2020.

Za borbu protiv pandemije BiH dobila 2,2 miliona dolara od SAD

Big Portal

Sredstva su namijenjena proširenju kapaciteta testiranja građana na virus korona, aktivnijem pronalaženju zaraženih, dodatnoj tehničkoj ekspertizi za prevenciju i liječenje bolesti, jačanju razmjene informacija o rizicima i poboljšanju higijenske prakse u domaćinstvima.

Srbija je dobila dva miliona dolara, Crna Gora 300.000 dolara zdravstvene pomoći, Sjeverna Makedonija 1,5 miliona dolara, a Albanija više od dva miliona dolara. Vašington je, dodaje se, izdvojio skoro 1,6 miliona dolara za zdravstvenu pomoć Prištini tokom pandemije.

Vlada SAD dosad je izdvojila 20,5 milijardi dolara u okviru globalnog odgovora na pandemiju virusa korona, uključujući razvoj vakcina i terapijskih protokola, prevenciju bolesti i stranu pomoć.

Od izbijanja pandemije kovida-19, američka vlada je preko Stejt departmenta i USAID-a izdvojila više od 1,5 milijardi dolara za zdravstvenu, humanitarnu, ekonomsku i razvojnu pomoć da bi se pomoglo vladama, međunarodnim i nevladinim organizacijama u borbi protiv pandemije.

Ta sredstva, koja obezbijeđuju američki poreski obveznici, sačuvaće živote poboljšanjem zdravstvenog obrazovanja, zaštitom zdravstvenih ustanova, povećanjem broja laboratorija i jačanjem kapaciteta u više od 120 zemalja, navodi se u saopštenju SAD.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare