Za borbu protiv pandemije BiH dobila 2,2 miliona dolara od SAD - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Za borbu protiv pandemije BiH dobila 2,2 miliona dolara od SAD

Sjedinjene Američke Države izdvojile su oko 10 miliona dolara za pomoć zapadnom Balkanu u borbi protiv pandemije virusa korona, od čega je BiH dobila 2,2 miliona dolara, saopštio je Stejt department.

Sredstva su namijenjena proširenju kapaciteta testiranja građana na virus korona, aktivnijem pronalaženju zaraženih, dodatnoj tehničkoj ekspertizi za prevenciju i liječenje bolesti, jačanju razmjene informacija o rizicima i poboljšanju higijenske prakse u domaćinstvima.

Srbija je dobila dva miliona dolara, Crna Gora 300.000 dolara zdravstvene pomoći, Sjeverna Makedonija 1,5 miliona dolara, a Albanija više od dva miliona dolara. Vašington je, dodaje se, izdvojio skoro 1,6 miliona dolara za zdravstvenu pomoć Prištini tokom pandemije.

Vlada SAD dosad je izdvojila 20,5 milijardi dolara u okviru globalnog odgovora na pandemiju virusa korona, uključujući razvoj vakcina i terapijskih protokola, prevenciju bolesti i stranu pomoć.

Od izbijanja pandemije kovida-19, američka vlada je preko Stejt departmenta i USAID-a izdvojila više od 1,5 milijardi dolara za zdravstvenu, humanitarnu, ekonomsku i razvojnu pomoć da bi se pomoglo vladama, međunarodnim i nevladinim organizacijama u borbi protiv pandemije.

Ta sredstva, koja obezbijeđuju američki poreski obveznici, sačuvaće živote poboljšanjem zdravstvenog obrazovanja, zaštitom zdravstvenih ustanova, povećanjem broja laboratorija i jačanjem kapaciteta u više od 120 zemalja, navodi se u saopštenju SAD.

Danas objavljeno

Spajaju se Rusija i Belorusija?

Vanja A

Amerika = Hitler

Vanja A

Odgovor Kremlja Kadirovu: Ništa emotivno, Ramzane

Vanja A

Ostavite komentar