Za BiH planirano 250 miliona evra: Donesena odluka o tri milijarde pomoći EU susjednim zemljema - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Za BiH planirano 250 miliona evra: Donesena odluka o tri milijarde pomoći EU susjednim zemljema

Savjet EU je danas donio odluku o pružanju makrofinansijske pomoći u iznosu do tri milijarde evra za deset partnera Evropske unije obuhvaćenih procesom proširenja i partnera u susjedstvu, saopšteno je danas iz Delegacije EU u BiH.

Pomoć je namijenjena za suočavanje s ekonomskim posljedicama pandemije bolesti COVID-19. Finansijska pomoć biće pružena u obliku kredita pod vrlo povoljnim uslovima, a planirano je da Bosna i Hercegovina dobije 250 miliona evra.

Albaniji će pripasti 180 miliona evra, Gruziji 150 miliona, Jordanu 200 milona, samoprograšenom Kosovu 100 miliona evra, Moldaviji 100 miliona, Crnoj Gori 60 miliona, Sjevernoj Makedoniji 160 miliona, Tunisu 600 miliona, dok će najviše dobiti Ukrajina – 1,2 milijarde evra.

–Pomoć EU poslužiće za pokrivanje njihovih neposrednih potreba za finansiranjem koje su se povećale zbog izbijanja bolesti COVID-19. Uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda, tim sredstvima doprinijeće se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvoriće se prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije prouzrokovane koronavirusom – navodi se u saopštenju.

Srpskainfo, Valentina Mišljenović
Foto: MARIO CRUZ/EPA

Danas objavljeno

Priština opet nudi Amerikancima: Uspostavite stalnu vojnu bazu na Kosovu

M.

“Nije u planu pooštravanje epidemioloških mjera”

M.

U Grčkoj palo više od 75 miliona tona vode

M.

Ostavite komentar