Za autoput BL - Gradiška dodatnih 14,2 miliona KM - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Za autoput BL – Gradiška dodatnih 14,2 miliona KM

Autoput Banjaluka – Gradiška još nema svjetlosnu signalizaciju iako je u saobraćaj pušten još 2011. godine i na kojem se plaća putarina.

Izgradnja ove signalizacije u okviru projekta „Uspostavljanje sistema za upravljanje, nadzor i kontrolu saobraćaja na autoputu E 661 Gradiška – Banjaluka“ započeta je tek na proljeće 2019. Projekat se, kako nam je rečeno u „Autoputevima RS“, sastoji od 4 cjeline, košta gotovo 14,2 miliona KM, a izvođač radova je „Telegroup“ Banjaluka s partnerima.

Tvrde da sa ovim radovima nisu mogli ranije da krenu, jer su čekali da bude zatvoren sistem naplate putarine na cijelom autoputu, odnosno da budu postavljena sva naplatna mjesta.

–Realizacija projekta uspostavljanja sistema za upravljanje, nadzor i kontrolu saobraćaja na autoputu Gradiška – Banjaluka odvija se predviđenom dinamikom i ovih dana ulazi u završnu fazu. Do sada su već urađeni grubi građevinski radovi, uz montažu portala i uspostavljanje optičke veze sa Centrom za održavanje i kontrolu saobraćaja (COKS) u Laktašima, poslije čega je započela instalacija uređaja i prateće opreme. Taj dio posla trebao bi da bude završen do kraja jula ove godine, poslije čega će sistem biti u probnom radu naredna dva mjeseca. U septembru 2020. sistem bi u potpunosti trebao da bude u funkciji – kažu za Srpskainfo u „Autoputevima Republike Srpske“.

Kompanija radove finansira iz vlastitih sredstava.

Navode da se projekat sastoji iz sljedećih cjelina: energetsko napajanje svih sistema, sistem upravljanja, nadzora i kontrole saobraćaja, TT kanalizacija, optika i mreža i adaptacija NS Jakupovci.

Prva cjelina, kako kažu, podrazumijeva izgradnju novih elektroinstalacija i trafo stanica, koje bi omogućile nesmetano napajanje sistema.

Druga cjelina podrazumijeva portale preko kojih se odvija komunikacija sa učesnicima u saobraćaju, meterološke stanice, video-nadzor, sistem upravljanja rasvjetom duž autoputa, sistem za upravljanje signalizacijom u tunelima.

Treća cjelina se odnosi na uspostavljanje TT kanalizacije, optičkog kabla i izgradnja nove mreže, dok se četvrta cjelina projekta odnosi na određenu adaptaciju NS Jakupovci, koja je godinama funkcionisala kao otvoreni sistem naplate.

Auto-put Banjaluka – Gradiška, dužine 32 kilometra, pušten je u saobraćaj 31. novembra 2011. Tada je rečeno da je ukupna cijena gradnje oko 320 miliona konvertibilnih maraka. Ako se tome doda i ovih oko 14,2 miliona KM, to znači da će ovaj autoput na kraju koštati ukupno oko 334,2 miliona KM.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Novo ludilo na australijskim aerodromima: “Skandal”, “odvratno”, “zlostavljački”

M.

Crni rekord: U BiH 3.342 slučaja zaraze koronavirusom, preminulo 39 osoba

M.

Čerkez: Situacija sve teža, uskoro nova pravila

M.

Ostavite komentar