Za 2 godine otvorena 3 javna vrtića: Na LISTI ČEKANJA i dalje 2.000 mališana - BIGportal.ba
Banja Luka

Za 2 godine otvorena 3 javna vrtića: Na LISTI ČEKANJA i dalje 2.000 mališana

Za dvije godine u Banjaluci su otvorena tri javna vrtića, u Obilićevu, Rosuljama i na Starčevici gdje je smešteno 114 djece.

Gradnjom novih obdaništa u sklopu Centra za predškolsko vaspitanje, nastoji se što veći broj djece uključiti u predškolsko obrazovanje, ali i smanjiti lista čekanja na upis. Uprkos tome, broj mališana koji čekaju mjesto u vrtiću godinama već iznosi oko 2.000.

Problem smještaja djece, prema informacijama iz godišnjeg programa ove ustanove, postoji na području Starčevice, Lazareva, Petrićevca, Kočićevog Vijenca, centra i Zalužana.

Prošle sedmice otvoreno je i 25. javno obdanište “Mali drugari” na Starčevici, u prostorijama bivše Gradske razvojne agencije.

– Pozvali smo već roditelje da donesu dokumentaciju, sklapaju se ugovori, a od sljedeće sedmice očekujemo masovniji dolazak djece. Ovdje će boraviti 48 mališana, ali toliki broj prijava novorođenčadi mi dobijemo u roku nekoliko dana. Veliki se broj djece rađa u gradu. Roditelji odmah podnose zahtjev za upis u vrtić, jer se na konkursu dobijaju i bodovi za čekanje. Takođe nam se javljaju i roditelji koji imaju stariju djecu, kao i oni koji su se doselili u Banjaluku – pojašnjava direktorka Centra Jelena Kurtinović zašto se liste za čekanje nikako ne smanjuju.

Ipak, očekuje da bi Centar do kraja godine mogao dobiti još 4 objekta, a to bi, prema informacijama iz godišnjeg programa ove ustanove, značilo prijem oko 450 mališana.
– Grad završava drugi dio objekta “Kolibri” u Lazarevu, novi vrtić na Petrićevcu, planira se proširenje vrtića “Ježeva kućica” u centru, sanacijom objekta koji je nekada koristilo Udruženje “Duga”, kao i gradnja vrtića u Kuljanima. Zaista se mnogo radi i to me izuzetno raduje, jer svi mi iz sistema predškolskog obrazovanja ističemo kolika je njegova važnost u razvoju djeteta – kaže ona.

Proširenje kapaciteta znači i prijem novih vaspitača, koliko tačno – u Centru nisu mogli precizirati. Konkursi za posao će, najavljuju, biti raspisivani sukcesivno, kako se vrtići budu otvarali. Što se tiče Starčevice, nije bilo zapošljavanja već je, kako ističu, urađena preraspodjela postojećih radnika.

Priprema za školu
U vrtićima je juče počeo i program pripreme za polazak u školu za 400 djece koja nisu bila uključena u vaspitno-obrazovne programe predškolskih ustanova. Program će trajati do 29. maja u 8 većih banjalučkih vrtića, a djeca će biti smještena u 16 grupa.

Cilj je socijalizacija djece, da se naviknu na grupe kako bi lakše krenuli u školu i bili spremni za zadatke koji ih očekuju. Budući prvačići će od 17 do 20 sati boraviti u vrtićima: “Radost”, “Naša djeca”, “Kolibri”, “Neven”, “Prvi koraci”, “Dora”, “Plavi čuperak” i “Bambi”. Od ove godine tromjesečni progam je besplatan, a roditelji trebaju platiti samo osiguranje za djecu.

Danas objavljeno

Grijanje u Banjaluci počinje u srijedu uveče

M.

Direktor Aerodroma Banjaluka najavio novu liniju: Od naredne godine direktan let za Atinu

M.

,,Predizborna trka” među đacima: Evo gdje je u Banjaluci glasanje obavezno

M.

1 Komentar

racic 4 Marta, 2020 at 2:09 pm

Ma sofisticiran je poduhvat sagraditi vrtic za djecu…
narocito za nase kleptokrate.
Trenutno su u fazi pronalaska neke rupe kroz koju bi se mogao
provuci neki milioncic na neku ostrvsku zemlju ili u domacu slamaricu.
A djeca nek’ cekaju bice mjesta u vrticu, al’ privatnom…

Odgovori

Ostavite komentar