Za 10 sati zasjedanja dobijali najmanje 5.000 KM: Učinak prošlog saziva Parlamentarne skupštine BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Za 10 sati zasjedanja dobijali najmanje 5.000 KM: Učinak prošlog saziva Parlamentarne skupštine BiH

Poslanici prošlog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednicama su proveli ukupno 513 časova i 8 minuta.

Matematički, to znači da su godišnje u skupštinskoj sali u prosjeku bili oko 128 časova odnosno nešto više od 10 časova mjesečno.

Delegati Doma naroda BiH radili su još kraće. Prema podacima koje je objavila PS BiH u publikaciji Prikaz zakonodavnih aktivnosti sedmog saziva, njihove sjednice su trajale ukupno 126 časova i 43 minuta, što znači da su, statistički gledano, u sali za sjednice mjesečno provodili tek oko 2,5 časa.

U ovo nije ubrojano vrijeme koje su parlamentarci proveli na sjednicama komisija i kolegijuma oba doma, a dužina tih sjednica je bila od tri minuta, pa do nekoliko sati rasprave i glasanja.
U protekle četiri godine poslanici su institucijama postavili 1.323 pitanja i dobili 1.143 odgovora, a delegati 118 pitanja na koja su dobili 104 odgovora. Najviše pitanja postavio je Klub poslanika SBB, čak 333, a u Domu naroda Klub Hrvata – 70.

Za četiri godine Parlamentarna skupština BiH usvojila je samo 60 zakona, najmanje u 2018. godini, samo 9. Kuriozitet je da su u istom periodu odbili 61 zakon, dakle više nego što su ih usvojili.

Ukupna mjesečna primanja parlamentaraca na nivou BiH, prema podacima CCI, su od 5.000 do 6.500 KM.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Zemljotres magnitude 5,9 stepeni na jugu Indonezije

M.

Požar na Rodosu, mještani bez struje, nema signala za mobilni

M.

Dr Tiodorović poručio ljekarima su obavezni da preporuče vakcinaciju djece

M.

1 Komentar

branko 16 Marta, 2019 at 10:08 am

Neznam,sta se tu moze komentarisati.Kad procitam nesto ovako,jednostavno bude mi muka i uhvati me bijes,ali poslije kad razmislim u ovoj nesretnoj bosni i hercegovini od pantivjeka pa evo do danas nikad nije bilo mjesta za zdrav razum ni za racionalno,vjerujem da ce se desiti generacija koja ce to sve izmjeniti samo mislim da do tad treba nam jos dosta desetljeca.

Odgovori

Ostavite komentar