YouTube uopšte ne zanima da li vam se video klip dopada ili ne - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

YouTube uopšte ne zanima da li vam se video klip dopada ili ne

Svi mi uživamo u sadržajima na društvenoj mreži YouTube, ali nekada nas neki klip koji pogledamo jednostavno toliko izbaci iz takta da moramo da kliknemo na “dislike”, uvereni da smo im baš rekli.

Međutim, kako navodi Endgadget, izgleda da YouTube baš i ne mari preterano za to da li se vama neki video klip dopao ili ne, otprilike kao ni za uzastopne reklame.

Mala vajda od “dislike” dugmeta

Kompanija Mozilla sprovela je istraživanje sa ciljem da odredi koliko tačno “dislike” dugme na platformi YouTube utiče na preporučivanje istog sadržaja od strane ove društvene mreže. Rezultati nisu iznenađujući, ali jesu blago onespokojavajući. Naime, rezultati pokazuju na činjenicu da je veoma teško “odučiti” algoritam koji koristi YouTube, a koji služi da vam preporuči određeni vid sadržaja nakon što su preporuke slične vrste počele da vam pristižu.

Uzmimo za primer da ste jedno vreme bili baš zainteresovani za meditativne klipove koji bi vam pomogli da se opustite nakon dugačkog dana na poslu. Posle nekog vremena možda biste jednostavno primetili da stari recept ne funkcioniše i počeli da “dislajkujete” slične video zapise kako biste sprečili YouTube da vas zatrpava preporukama koje više ne želite. E pa, stvar je daleko teža.

pexelsadamfejes57023411.jpg

Prema istraživanju koje je sprovela Mozilla, upotreba “dislike” dugmeta sprečava preporučivanje manje od polovine sličnih sadržaja. Da postavimo to u drugačiju perspektivu – možete vi da lupate “dislajkove” do prekosutra, YouTube će i dalje nastaviti da vam preporučuje slične vide zapise, doduše nešto smanjenim intenzitetom.

Princip testiranja

Mozilla je koristila podatke iz svoje ekstenzije pod imenom RegretsReporter koji omogućava individuama da “doniraju” svoje podatke u svrhe sličnih istraživanja. Ovom prilikom, istraživanje se baziralo na milionima preporučenih video zapisa, kao i na anegdotalnim iskustvima hiljada korisnika. Mozilla je testirala efektnost četiri radnje – pritiskanja “dislike” dugmeta, odabira opcije “don’t recommend channel”, opcije “not interested”, kao i opcije “remove from watch history”.

Od sve četiri ispitivane opcije, najviše je upotrebljiva ona pod imenom “don’t recommend from this channel”, koja je kasnije sprečavala 43 procenta neželjenih preporuka. Na drugoj strani spektra nalazi se opcija “not interested” koja je sprečavana samo 11 procenata, dok je “remove from watch history” sprečavala predlaganje 29 procenata neželjenih tipova sadržaja. Za kraj smo ostavili “dislike” opciju, koja je dovela do smanjenja za samo 12 procenata. Možda je ipak najbolje da isključite i “recommendations”…

Benchmark.

Danas objavljeno

Ruski hakeri ukrali više od 50 miliona lozinki

V.R.

Neredi u najvećoj fabrici iPhone telefona u Kini

V.R.

Google Workspace donosi poboljšanu pretragu Gmail prepiske

V.R.

Ostavite komentar